2009-11-19

Būti Seimo nariu ar ministru yra profesija, o bibliotekininku – toli gražu

Filmo plakate – tik filmo ‚Bibliotekininkas' herojus poliglotas ir visažinis Flinas Karsenas, turintis 22 aukštojo mokslo diplomus ir dirbantis Niujorko Viešojoje bibliotekoje gali apginti Lietuvos bibliotekininkus.

Kodėl bibliotekininkams reikės grąžinti kelis šimtus litų atgal į biudžetą, o ministrams ir Seimo nariams tūkstančių už lexusus – ne.

I.Makaraitytė. Bibliotekininkai, grąžinkite pinigus!

Indrė Makaraitytė, „Atgimimas" delfi.lt 2009 11 18 d.

Valstybėje skandalas. Martyno Mažvydo bibliotekos vadovybė pusei bibliotekos darbuotojų išdalijo 120 tūkstančių litų. Kiekvienas darbuotojas gavo vienkartinį priedą prie atlyginimo po du ar tris šimtus litų.

Premjeras putoja: „Jei bibliotekos direktorius nežino, kur dėti sutaupytus mokos fondo pinigus, tegul paskambina man, aš jam patarsiu." Patarimas būtų paprastas – sutaupytus mokos fondo pinigus galima grąžinti į biudžetą. Taip, kaip ir viską, ką sutaupo valdiškos institucijos per metus.

Premjeras sako, kad greičiausiai priedus teks grąžinti.

Iš tikrųjų, mielieji bibliotekininkai, grąžinkite į biudžetą tiems, kurie žino, kaip išleisti. Ir moka atrasti savo išlaidoms tobulą pateisinimą. Kaip antai: „Ką aš galiu padaryti, jei pakeis tvarką, nesinuomosiu", „Seimo nariai – nacionalinės vertybės" ir todėl pigesnių nei 2000 litų nuomos per mėnesį automobilių jie negali vairuoti.

Ketvirtinės ataskaitos rodo, kad iki paskutinio lito tai, kas yra skiriama valstybės, išleidžia kone visi ministrai ir visi Seimo nariai. Nuomoja prabangius automobilius, kuriuos pasibaigus kadencijai jie gaus dovanų, perka parkerius, flomasterius, gėrimus, servizus, nuomojasi biurus ir kitais būdais „išgrynina" reprezentacijai skirtus tūkstančius litų, kad niekas nenueitų veltui, t.y. negrįžtų atgal į valstybės biudžetą.

Supraskite vieną kartą – būti Seimo nariu ar ministru yra svarbiausia profesija, o būti bibliotekininku – toli gražu. Štai kodėl bibliotekininkams reikės grąžinti kelis šimtus litų atgal į biudžetą, o ministrams ir Seimo nariams tūkstančių už lexusus – ne.

Ironiška, bet Seimo nariai privertė pinigus į biudžetą grąžinti šiek tiek daugiau nei už tūkstantį litų iš reprezentacinių lėšų savas knygas pirkusį Saulių Stomą, neturintį rimtos partinės užuovėjos, bet išteisino Astą Baukutę, kurios prabangų nuomojamą automobilį, skirtą kelionėms pas rinkėjus, vairavo nieko bendra su rinkėjais neturintis jos vyras. Vairuotų iki šiol, jei ne policija, apskritai apribojusi teisę vairuoti.

Andriau Kubiliau, ar jūs nematote, kad taupymo politika Lietuvoje išsigimė? Ir kad jūsų grūmojimas bibliotekininkams yra, švelniai tariant, graudus ir parodo jūsų nesugebėjimą valdyti padėties ten, kur pirmiausiai ir turite – iš biudžeto pinigų gyvenančiose įstaigose.

Žinoma, nėra viskas tik juoda ir balta.

Martyno Mažvydo bibliotekos vadovas dalijo priedus ne mažiausiai uždirbantiems eiliniams bibliotekininkams. Liūto dalis atiteko skyrių vadovams ir administracijai.

Bet juk realybė tokia, kad apskritai bibliotekininkai, kaip ir kultūros darbuotojai, – bene mažiausiai uždirbantys biudžetininkai. Ir tų 120 tūkstančių net neverta lyginti su tais milijonais, kurie išleidžiami iki paskutinio cento ministerijose ir kitose valdiškose žinybose.

Juk visi valdininkai yra idealiai išmokę vieną taisyklę – netaupyk nė cento, nes sugrąžinęs į biudžetą kitais metais gausi proporcingai mažiau pinigų.

1 komentaras:

komentukas rašė...

Yra dar toks faktorius, kaip darbo etika. Biblieriai jau nuo seno nepasižymi darbo kokybe ir labiau garseja nesugebejimu bendrauti su skaitytojais, tad leiskit paklausti, o uz ka jiems visi tie navarotai ir priedai? Uz antidarba?