2009-11-03

SODROS ar verslo korporacijų prabangūs pastatai?

Nuotraukose – Nesuvaldome krizės, nes neturime stabdžių mokesčių mokėtojų lėšų švaistymui -SODROS prabangūs apartamentai Vilniuje ir Klaipėdoje.

N.P.: Lietuvaičiai, prišokę prie valdiškų pinigų lovio, netenka stabdžių. Anglijos parlamentarai važinėja pigesnėmis, nei mūsų mašinomis. Vokietijos valstybės tarnautojai – pigesniais automobiliais, nei mūsų klerkai. Valstybinių Prancūzijos automobilių parkas – senesnis ir pigesnis, nei mūsų valdžios įstaigų.

Mūsų SODROS pastatai – kaip pasaulinių verslo korporacijų prabangūs apartamentai.

1995 metais dirbau Lietuvos savivaldybių asociacijoje Socialinių programų vadovu ir buvau paskirtas į darbo grupę dėl tuo metu 2 mėnesius vėlavusių pensijų. Tuo metu SODRA taip pat buvo pradėjusi daugelio savo pastatų, ypač rajonuose, kapitalinio sutvarkymo vajų, tam skirdama dešimtis milijonų Lt. Susirinkau nuotraukas tų statybų, parengiau spalvotą aplanką ir paleidau per rankas darbo grupės posėdyje  siūlydamas tas prabangias statybas užšaldyti, o tas lėšas skirti vėluojančioms pensijoms išmokėti.

Posėdyje dalyvavęs dabartinis SODROS vadovas Mindaugas Mikaila, tuo metu ėjęs Socialinės apsaugos ministro pareigas išvadino mane populistu, išvijo iš posėdžio. Ir dar tą pačią dieną skambino tuometiniam Lietuvos savivaldybių asociacijos vadovui Jonui Rudalevičiui, reikalaudamas mane atleisti iš pareigų. Šia nesutikus, skambino tuometiniam Tėvynės sąjungos valdybos pirmininkui Gediminui Vagnoriui, reikalaudamas atšaukti mane iš pareigų (Tėvynės sąjunga tik buvo laimėjusi daugumą savivaldybių tarybų rinkimų, todėl kontroliavo minėtą asociaciją). G.Vagnorius nesutiko. Bet SODROS statybos tąsyk nesustojo.

Statybos kompanijų savininkų dividendai, kaip matote, jau tada darė milžinišką poveikį politikams.M.Mikaila , deja, yra šiuo atveju ne išimtis, o taisyklė.

Taigi, nesuvaldome krizės. Nes neturime stabdžių mokesčių mokėtojų lėšų švaistymui. Gal galima paskelbti tarptautinį konkursą ir kur nors pigiai jų nusipirkti?

Žemiau – keletas citatų iš Romualdo Matelio blog'o apie SODROS maudymąsi prabangoje:

Krizė ir SODRA

Romualdas Matelis

...Šiandien SODROS rūmai, bent jau daugelyje Lietuvos didžiųjų miestų, neatsilieka nei nuo bankų, nei nuo Seimo, nei nuo vyriausybės. Holai ir koridoriai čia sudaro bene pusę viso naudingo [o reiškia ir apšildomo] ploto. Stiklo kabinetai, baldai ir visa įranga atvykusiam užsieniečiui tikrai sudarytų pelningos korporacijos įspūdį. Ir tik kai suvoki, kad tai atsiranda ne verslo, o dirbančiųjų, o tuo labiau pensininkų ir invalidų sąskaita, imi „suprasti" kaip svarbu šiandiena sumažinti pensijas ir padidinti dirbančiųjų įmokas SODRAI.

...parduokite bent jau Kauno SODRĄ kuriam nors garsiam Vakarų bankui, o jos darbuotojams nupirkite vieno koridoriaus sistemos penkiaaukštį [gal kokį buvusį bendrabutį], kur racionaliai būtų išnaudojamas kiekvienas kvadratinis metras, o šiluma nebūtų švaistoma nereikalingų erdvių šildymui. Taip pačios SODROS gal ir neišgelbėsite, tačiau keletą milijonų atgausite iš karto, o ir optimalus darbuotojų skaičius sumažins išmokas vargu ar tikrai būtiniems darbuotojams.

Komentarų nėra: