2013-09-16

V.Giržado pergalės proga - iš propagandos archyvų: kaip VSD išauginti politologai 2012 m. pataikavo pseudoelitui

N.P.: „mokslininkas politologas Tomas Janeliūnas garsėjo kaip mandagus, korektiškas žmogus. Tačiau yra patarlė - neik su velniu obuoliauti. Rašant mokslinį darbą apie nacionalinį saugumą T.Janeliūnui teko atlikti praktiką Valstybės saugumo departamente.

Iš to gavosi mokslinis-analitinis labai „objektyvus" straipsnis žurnale „IQ": http://iq.lt/komentarai/fnnt-skandalas-ir-diletantu-choras „FNTT skandalas ir diletantų choras" apie Seimo Antikorupcijos komisijos išvadas:

www.delfi.lt/news/daily/lithuania/jrazma-ts-lkd-frakcija-palaiko-siulyma-atleisti-rpalaiti.d?id=56193773

Pasirodo, kad T.Janeliūnui Seimo 2013 m. Antikorupcijos komisija yra „kelianti pasibjaurėjimą, nušiurusi, politikos naujokų,  vaidinančių generolus, pajuokos vertų diletantų be teisinio išsilavinimo saviveiklos grupė."

Įdomu, ar VSD už tokių mokslinių terminų naudojimą nors kiek padidina stipendiją tokiems mokslininkams?"

 

Tomas Janeliūnas: FNTT skandalas ir diletantų choras

http://iq.lt/komentarai/fnnt-skandalas-ir-diletantu-choras/

IQ | 2012-03-02

Seimo Antikorupcijos komisija visą savaitę erzino žurnalistus ir visuomenę, žadėdama „sensacingų" žinių dėl Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovų atleidimo ir informacijos apie „Snoro" nacionalizavimą nutekinimo. Tačiau pačios komisijos nariai ir jų veikla kelia pasibjaurėjimą visu politiniu „balaganu" – vaidindama vos ne svarbiausios institucijos, turinčios „nustatyti teisybę", rolę, Antikorupcijos komisija atsiskleidė kaip pajuokos verta diletantų saviveiklos grupelė.

Informacijos apie „Snoro" padėtį nutekinimas ir FNTT vadovų atleidimas įsuko rimtą politinę krizę. Iš tikro, ji gali baigtis ir Vyriausybės krize bei valdančiosios koalicijos subyrėjimu, jei paskutinėmis minutėmis nebus nutarta prislopinti ambicijas. O jų netrūksta nei konservatorių, nei liberalcentristų pusėje.

Tiesa ir atsakomybė už nusižengimus Paslapčių apsaugos įstatymui lieka „kažkur anapus", nes jau senokai ginčai vyksta politiniu lygiu, kur dominuoja argumentai „ar tu mane gerbi?". Būtent čia ir turėtų būti priimtas sprendimas, kaip išspręsti kilusią krizę. Reikia sutikti su liberalcentristų lyderiu Algiu Čapliku, teigiančiu, kad visų pirma koalicijos taryba turi susitarti, ką toliau daryti. Čia paaiškės, kas ką gerbia ir kokios dar likusios kompromisų galimybės. Ir tiesos paieškos „čia ne prie ko".

Tačiau tai, kokį spektaklį surengė Antikorupcijos komisija, verta atskiro aptarimo. FNTT skandalo vadžios buvo perduotos komisijai iš esmės konservatorių pastangomis. Mat buvo suprasta, jog bandymai apginti FNTT vadovus viešai kalbant, jog jie „geri žmonės", yra beviltiški. Šį beviltiškumą reikėjo pridengti bent išoriškai solidesniu instituciniu rūbu. O po ranka pasitaikė tik nušiurusi Antikorupcijos komisijos skraistė.

Spalvinga, bet nekompetentinga komisija

Vertėtų pradėti nuo klausimo, kodėl būtent Antikorupcijos komisija ėmėsi tirti slaptos informacijos nutekėjimą ir saugumo tarnybų reikalus. Jau pats tokio sudėtingo tyrimo perdavimas šiai komisijai yra skandalingas. Kaip nurodo Seimo Antikorupcijos komisijos įstatymas, šios komisijos tikslas – „nagrinėti korupcijos ir su ja susijusius reiškinius bei atvejus, priimti sprendimus nagrinėjamais klausimais ir kontroliuoti, kaip institucijos juos vykdo", taip pat – „analizuoti valstybės ir savivaldybių institucijų, įstaigų ir įmonių sprendimus, sudarančius sąlygas korupcijai bei nusikaltimams ir kitiems teisės pažeidimams ūkio ir finansų sistemose, siekti, kad tokie sprendimai būtų panaikinti".

Slaptos informacijos nutekėjimas ir FNTT vadovų atleidimas – visiškai kitokio pobūdžio problema, susijusi su operatyvinės veiklos institucijų kontrole bei nacionaliniu saugumu. Todėl Antikorupcijos komisija apskritai užsiėmė ne savo funkcijomis.

Pati Antikorupcijos komisijos sudėtis rodo, kad tai yra viena iš mažiausiai patyrusių ir spalvingiausių asmenybių kupina komisija Seime.

Ši komisija tik visai neseniai tapo konservatorių „grobiu", kuomet po ilgų pastangų iš Kęsto Komskio perimtas komisijos vadovo postas. Jis suteiktas Ligitui Kernagiui, Krikščionių frakcijos nariui. Priminsime, kad Krikščionių frakcija – tai su Arūnu Valinsku susipykusi ir galiausiai atskilusi „dainininkų" grupelė. Tad šiuo atveju L. Kernagis akivaizdžiai atsidūrė kitoje barikadų pusėje, nei A. Valinskas ir liberalcentristai, remiantys vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį. Kitaip tariant, Antikorupcijos komisija buvo paskirta nagrinėti šią istoriją visų pirma dėl to, kad joje dominuoja konservatoriai ir jiems pritariantys žmonės. Jos išvadas buvo galima nuspėti iš anksto.

Pati Antikorupcijos komisijos sudėtis rodo, kad tai yra viena iš mažiausiai patyrusių ir spalvingiausių asmenybių kupina komisija Seime. Iš 17 narių 12 yra politikos naujokai arba bent jau pirmą kartą Seime atsidūrę politikai. Be L. Kernagio, kurio politinė karjera prasidėjo tik 2008 m., šioje komisijoje dirba ir tokie žavingi personažai kaip Kęstas Komskis, Petras Gražulis, televizinių šokių specialistas Žilvinas Šilgalis, Vincas Babilius (visuomenei geriau žinomas, kaip inspiravęs „Vincuko" personažą „Dviračio šou", kurio pagrindinė funkcija yra „sulakstyti brendžiuko") bei tik kojas Seime apšilęs Naglis Puteikis, kuriam kaltinimus dėl neteisėtų sprendimų vis dar tiria Generalinė prokuratūra. Pabandykite surasti bent vieną komisijos narį, kuris turėtų teisinį išsilavinimą.

Komisija pati nutekina informaciją

Komisijos veikla pastarosiomis dienomis apskritai sukompromitavo bet kokias išvadas, kurias ketinta pateikti. Patys komisijos nariai puolė skubėti, kuris pirmas nutekins žiniasklaidai preliminarias komisijos išvadas. Komisijos pirmininkas L. Kernagis sąmoksliškai aiškino, kad „tuoj tuoj" pateiks sensacijų. Valdemaras Valkiūnas nusprendė, kad geriau ne dirbti savo tiesioginį darbą, bet bėgti į televiziją ir cituoti išsineštus išvadų projektus. Nemažai nuo jo atsiliko ir N. Puteikis, netikėtai tapęs pagrindiniu konservatorių „atstovu spaudai" šioje istorijoje.

Nenuostabu, kad galiausiai komisija susiriejo kaip vaikai smėlio dėžėje ir dalis komisijos narių tiesiog nusprendė palikti šį vaikų darželį. Ketvirtadienį vakare kvorumo neliko. Iš bandymo skambiai užbaigti posėdžius kaltinimais ne tik R. Palaičiui, bet ir prezidentei Daliai Grybauskaitei, liko tik šnipštas.

Komentarų nėra: