2020-03-30

DĖL BŪTINYBĖS IŠLEISTI ĮSAKYMĄ, ĮPAREIGOJANTĮ APRŪPINTI GREITOSIOS PAGALBOS DARBUOTOJUS VISOMIS APSAUGOS PRIEMONĖMIS VYKSTANT Į VISUS IŠKVIETIMUS (ĮSKAITANT IR TUOS, KUR LIGONIS NEKARŠČIUOJA)

DĖL BŪTINYBĖS IŠLEISTI ĮSAKYMĄ, ĮPAREIGOJANTĮ APRŪPINTI GREITOSIOS PAGALBOS DARBUOTOJUS VISOMIS APSAUGOS PRIEMONĖMIS VYKSTANT Į VISUS IŠKVIETIMUS (ĮSKAITANT IR TUOS, KUR LIGONIS NEKARŠČIUOJA)
Sveikatos apsaugos ministerijai
2020 03 30
Į mane kreipėsi Klaipėdos greitosios pagalbos darbuotojai, informuodami, kad vykstant į tokius iškvietimus, kuriuose ligoniai neturi temperatūros (kai taip teigia kviečiantis telefoninio pokalbio metu)  jiems arba neduodami respiratoriai, arba išduodamas nepilnas komplektas apsaugos priemonių.  Klaipėdiečiai, kurie kvietė greitąją pagalbą irgi tvirtina, kad darbuotojai buvo be apsaugos priemonių. GMP stoties darbuotojai labai bijo vadovybės persekiojimo, nes toje įstaigoje tai įprasta praktika. Šie jų nuogąstavimai turi pagrindą: pradėjus tuo domėtis padėtimi Klaipėdos GMP stotyje ir kelti į viešumą problemas (o jas būtina spręsti, nes Klaipėdos universitetinė ligoninė jau tampa COVID-19 židiniu: uždaryta 10 skyrių, infekuoti 15 medicinos darbuotojų) paskambino Klaipėdos m. savivaldybės tarybos Socialinių reikalų ir sveikatos komiteto pirmininkas K. Bagdonas ir reikalavo atskleisti pranešėjų pavardes.
Paskambinus į kitų miestų analogiškas įstaigas, pvz. Ukmergės greitosios medicinos pagalbos stotį, paaiškėjo, kad ten visais atvejais vykstant į bet kokį iškvietimą būdavo išduodamas pilnas komplektas apsaugos priemonių.
Vadinasi, arba tokius dalykus reglamentuojančios tvarkos yra skirtingos, arba Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stotyje jos nesilaikoma.
Todėl prašau ministeriją, atsižvelgiant į pandemijos situaciją, išleisti bendrą visoms greitosios medicinos pagalbos stotims privalomą teises aktą, įpareigojantį šių stočių vadovus į visus iškvietimus, nesvarbu, ar tai susiję su karščiavimu, ar ne, vykstantiems greitosios medicinos pagalbos darbuotojams išduoti pilną apsaugos komplektą  ir numatyti bausmes tokių įstaigų vadovams ir darbuotojams už tokio teisės akto nesilaikymą.
Atsakymą prašau siųsti el. paštu.
Pagarbiai
Seimo narys Naglis Puteikis   

Komentarų nėra: