2020-03-25

DĖL POLICIJOS BEJĖGIŠKUMO NESKIRIANT BAUDŲ UŽ KARANTINO PAŽEIDIMUS IR NUOLANKUMO KLAUSANTIS NECENZŪRINIŲ ĮŽEIDIMŲ

Lietuvos Respublikos Vyriausybei
Vidaus reikalų ministerijai
Generaliniam policijos komisarui
2020 03 25
DĖL POLICIJOS BEJĖGIŠKUMO NESKIRIANT BAUDŲ UŽ KARANTINO PAŽEIDIMUS IR NUOLANKUMO KLAUSANTIS NECENZŪRINIŲ ĮŽEIDIMŲ
Prašau panaudoti policiją, taip, kad būtų be kompromisų ir griežtai baudžiami karantino vengiantys asmenys ir darbdaviai, kurie skubėdami krautis padidintus pelnus, neužtikrina tinkamų apsaugų savo pardavėjams, siuntas pristatantiems darbuotojams, taksistams ir pan.
Tam nereikia jokių naujų teisės aktų, nes visi tam reikalingi, jau yra seniai priimti.
Nesuprantu, kodėl policija bijo bausti karantino reikalavimus pažeidusius asmenis? Kai prieš porą mėnesių policija baudė patriotiškai nusiteikusią mokytoją Astrą G. Astrauskę už mojavimą Lietuvos trispalve prie buv. generolo Vėtros gatvės Vilniuje, tai policijai užteko ir ryžto ir greičio ir energijos - atvažiavo net trys ekipažai, ją sulaikė, nuvežė į apklausų kambarį, užlaužė ranką, kad atliktų kratą.
Kodėl tada policininkai buvo tokie drąsūs prieš mokytoją, o dabar tokie bailūs prieš itin ciniškus ir įžūlius karantino pažeidėjus? Net leidžia save keikti necenzūriniais žodžiais? Toks bejegiškumas ir neveikimas tik įkvepia chukiganus.
Juk įstatymuose užtenka įgaliojimų ir skubių priemonių - numatyta ir administracinio nusižengimo procedūra: remiantis Administracinių nusižengimų kodekso 45 str.  galima skirti baudas iki 3 000 eurų:
'Visuomenės sveikatos srities Europos Sąjungos reglamentų ar sprendimų, higienos norminių aktų ar kitų visuomenės sveikatos srities teisės aktų, Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pažeidimas':
1. Visuomenės sveikatos srities Europos Sąjungos reglamentų ar sprendimų, higienos norminių aktų ar kitų visuomenės sveikatos srities teisės aktų, Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą asmenims nuo 60 iki 140 eurų ir baudą juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims nuo 140 iki 600 eurų.
2. Šio straipsnio 1 dalyje numatytas administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą asmenims nuo 140 iki 600 eurų ir juridinių asmenų vadovams arba kitiems atsakingiems asmenims – nuo 550 iki 1 200 eurų.
3. Šio straipsnio 1 dalyje nurodytos veikos, sukėlusios pavojų išplisti pavojingoms ar ypač pavojingoms užkrečiamosioms ligoms, užtraukia baudą asmenims nuo 300 iki 560 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1 400 iki 3 000 eurų'.
Taigi galima skirti tokias baudas tiek vengiantiems karantinuotis, tiek darbdavius, kurie neužtikrina pardavėjams, siuntų nešiotojams, taksitams ir pan. pakankamai apsaugos priemonių.
Atsakymą prašau siųsti el. paštu.
Pagarbiai
Seimo narys Naglis Puteikis 

Komentarų nėra: