2009-06-21

Anglijos parlamento pirmininkas neteko pareigų, nes gynė vokelininkus

N.P.: Šiuolaikinė renkamoji Europos demokratija atsirado Anglijoje ankstyvais viduramžiais. Demokratijos pradininkai jau valosi nuo vokelininkų ir reprezentacinių lėšų švaistytojų.

Tuo tarpu mūsiškiai Seimo nariai už išmokas kanceliarinėms reikmėms perkasi kramtomąją gumą.

Kada mūsų politikai atsipeikės ir suvoks, kad kol jie nepradės skelbti savo kanceliarinių ir reprezentacinių išlaidų internete kartu su čekių ir sąskaitų faksimilinėmis kopijomis, tol politikai Lietuvoje neturės gyventojų pasitikėjimo?

Atsistatydino Didžiosios Britanijos parlamento pirmininkas

2009 06 21 d. Eltos inf.

Dėl deputatų išlaidų skandalo sekmadienį atsistatydino Didžiosios Britanijos parlamento pirmininkas Maiklas Martinas (Michael Martin).

63 metų M. Martinas buvo kritikuojamas už nesugebėjimą nuslopinti skandalą, kilusį po žiniasklaidoje pasirodžiusių duomenų apie parlamentarų asmenines išlaidas, kompensuojamas iš valstybės iždo. Ši istorija sukėlė didžiulį visuomeninį rezonansą, nes paaiškėjo, kad parlamentarai leisdavo mokesčių mokėtojų pinigus savo reikmėms, neturinčioms nieko bendro su jų darbu.

Tuo metu, kai partijų lyderiai atsiprašinėjo rinkėjų už tai, kad nepateisino jų lūkesčių, M. Martinas ilgai tikino, kad deputatai turi teisę neviešinti savo išlaidų, ir reikalavo ištirti, kaip šie duomenis pateko žiniasklaidai.

Britanijoje parlamento pirmininkas, be kitų pareigų, vadovauja parlamento departamentui, atsakingam už parlamentarų išlaidas. Skandalui vis stiprėjant paaiškėjo, kad M. Martinas nesugeba išspręsti šio konflikto. Todėl 20 parlamentarų pareiškė jam nepasitikėjimą, taip priversdami jį atsistatydinti.

Šis atvejis neturi precedento naujausioje Britanijos istorijoje, nes parlamento pirmininko pareigos yra skiriamos visam gyvenimui ir į jas išrinktas parlamentaras gali išeiti tik į pensiją. Iki M. Martino atvejo parlamento vadovai palikdavo savo postą tik viduramžiais. Tačiau tais laikais juos priversdavo palikti postą gerokai žiauresniais būdais - septyniems parlamento vadovams 16 amžiuje buvo nukirstos galvos.

Komentarų nėra: