2009-06-23

Baltieji digeriai įsižeidė dėl jų priskyrimo juodiems archeologams

Fotografijoje: viduramžių žiedai, greičiausiai iš Lietuvos teritorijos, iš tinklapio apie metalo detektorių pardavimą http://paieskos.apie.lt/?page_id=26399. Gali būti, kad jie yra iš senovinio kapinyno, o ne atsitiktiniai radiniai.

N.P.: gavau el.paštu pyktelėjusio ir panorėjusio likti nežinomu digerio (požemių tyrinėtojas) laišką ir jį spausdinu, tikiuosi dėl viešumo neužpyks. Nes manau, kad dialogas – gerai. Po diskusijų, tikiuosi, pasirašysim, jei ką, bendradarbiavimo sutartį.

Pateikiu citatą iš http://digeriai.lt/digeriskos-terminologijos-zodynelis apie tai, kas yra kas:

DIGERIS – [angl. digger] požemių pasaulio tyrinėtojas. Intereso objektai – bunkeriai, fortai, slėptuvės, bažnyčių rūsiai, kriptos, katakombos, miesto kolektorių ir tunelių sistemos, namai – "vaiduokliai" ar griuvėsiai, dvarai, pilys ir kiti įdomūs, paslaptingi objektai bei reiškiniai, legendos ir artefaktai.

JUODASIS DIGERIS – [marodierius] "metalistas" – karinių relikvijų ieškotojas su metalo detektoriumi, kastuvu ir t.t. … istorinių objektų ir net kapaviečių niokotojas, plėšikas dėl materialinės naudos. Visiška digerio priešingybė ir priešas, tad prašome netapatinti mūsų su tai kasėjais ir vargšų karių kapų niokotojais vardan sagties su svastika ar auksinio danties ištraukimo iš kaukolės… 

Baltojo digerio laiškas:

Laba diena, perskaiciau www.heritage.lt straipsneli ir pašiurpau. Jei toks dėstymas visai tinkamas Lrytui ar delfiui, tai visai netinka KP departamento svetainei.

Į vieną krūvą suplakta viskas, nejaugi nemanot, kad metamas akmuo į kasėjus, kurie net per 300 metrų ratu apeina paveldo objektus, kad tik nebūtų pastebėti ir neliktų bereikalingų kalbų? Suplakėte į vieną krūvą ir monetininkus ir karo kasėjus ir tuos, kurie naikina NK paveldą.

Diletantiška. Įsivaizduokite kaip turėtų jaustis žvejys, kurį apšaukia brakonieriumi? Arba medžiotojas, juk ir jis vaikšto su šautuvu po mišką - vadinasi brakonierius? Jei esate susipažinę su metalo detektoriais (MD), žinotumėte, kad pagaut metalą 1 m. gylyje reikia arba brangaus aparato, arba tas metalas turėtų būti bent kibiro ar kanalizacijos šulinio dangčio dydžio. Tad net ir turėdamas blogų ketinimų eilinis digeris, žinodamas savo aparato galimybes, neis plėšti senkapių.

Negalima visų matuot pagal vieną kurpalį. Juk geruoju sugyvenant su nemarodieriaujančiais digeriais galima gauti iš jų žymiai daugiau. Tai žmonės, kurie puikiai išstudijavę žemėlapius, turi istorinių žinių bagažą, jau nekalbant apie unikalius radinius.

Galima susitart dėl fiksavimo radimviečių, radinių identifikavimo - padėtų mielai, nes daugelis iš kasėjų yra entuziastai, o ne perpardavinėtojai ir plėšikai, kaip bandoma formuoti viešąją nuomonę.

Taip kad labai prašau neplakti į vieną krūvą, o jei nėra ko daugiau publikuoti - geriau sudėti į svetainę griūvančių dvarų ir kt. nekilnojamojo kultūros paveldo objektų nuotraukas. Greitai pradės griūt ir Šv. Onos bažnyčia - o tai kur kas didesnis nuostolis, nei digerių iškasinėtos kryžkelės.

Pagarbiai, partijos kolega (metalo detektoriaus neturiu, jeigu ką).

Komentarų nėra: