2009-06-29

Visuomeninės paskirties pastatus ir kelius valstybė pirks išsimokėtinai?

N.P.: vienas svarbesnių ir kasdien vis didesnę įtaką TS-LKD partijoje įgaunančių jso vadovų -  Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas konservatorius Vitas Matuzas. Jo interviu „Valstiečių laikraščiui", kurį perspausdino delfi.lt, atsiskleidžia pagrindines ekonominio būsimo valdžios elgesio gairės.

Kaip suprantu, dalį viešųjų funkcijų, pvz. gatvių palaikomąjį remontą, planuojama perduoti privatiems verslininkams. Už tai jiems valdžia mokėtų atlygį. Toks veiklos būdas, pasak V.Matuzo, leistų nesiskolinti.

Man tai panašiau į masinį koncesijų metodo taikymą. Mano galva – rizikinga, nes pvz. savivaldybių, valstybės įmonių teikiamos paslaugos, jei jas gerai kontroliuoja valdžia, yra žymiai pigesnės. Pvz. Kaune šiukšlių surinkimas. Arba municipalitetams priklausančių namų valdų veikla daugelyje Europos šalių.

Būsima finansų ministrė ir 10 milijardų projektas

delfi.lt. 2009 06 27 d. Lina Pečeliūnienė, „Valstiečių laikraštis"

KLAUSIMAS: Liberalai nenori didinti pridėtinės vertės mokesčio. Ar tikrai reikia dabar tą mokestį padidinti 2 procentiniais punktais?

ATSAKYMAS: Tik puse lūpų pasakoma, dėl ko tas didinimas. Planuojame dideles investicijas į Lietuvos ūkį bendradarbiaujant viešajam ir privačiam sektoriui. Iki 10 mlrd. litų planuojama investuoti. Jei vien tik PVM didintume, aš tikrai nesutikčiau. Kai žinau, dėl ko planuojama, sutinku.

KLAUSIMAS: Paaiškinkit, kaip čia susijęs PVM didinimas ir 10 mlrd. Lt investicijų.

Jei trumpai drūtai, tai planuojama Margaret Tečer laikų Didžioji Britanija. Privatus kapitalas bendradarbiaus su viešuoju. Tokiu būdu remontuosime, renovuosime ir statysime švietimo, sveikatos, kultūros, sporto – visuomeninės paskirties objektus ir kelius.

Bus investuojamas privatus kapitalas, o valstybė turi parodyti, kad ji sugebės per keletą metų mokėti už šias paslaugas. Taigi PVM didinimas ne vien tam, kad subalansuotume biudžetą. Tai toliau siekiantys žingsniai. Laukiamas rezultatas toks: 33 tūkst. naujų darbo vietų, per 700 mln. litų biudžeto pajamų ir „Sodros" pustrečio šimto milijonų litų pajamų. Toks metinis laukiamas rezultatas per dvejus metus įsukus šitą programą.

KLAUSIMAS: Pirmasis tą viešojo ir privataus kapitalo partnerystę išbandė Artūras Zuokas su „Rubikonu" ir griuvo.

Panevėžyje tą išbandėme, bet aš iš mero posto ne dėl to nugriuvau. Mes davėm impulsą statyboms. Miestas konkurso būdu paskyrė žemę. O privatus kapitalas pastatė sporto klubą su baseinu ir tiekė tą viešą paslaugą. Druskininkai tokiu būdu ką tik baigė konkursus – 15 metų privati kompanija, laimėjusi konkursą, prižiūrės gatves. Konkurso būdu savivaldybė pirko paslaugą – konkrečius 150 pavadinimų darbus. Miestas privatininkams mokės kasmet tam tikrą mokestį. Svarbiausia, kad toks investavimas neįeina į skolinimosi limitą.

Komentarų nėra: