2009-06-27

Paveldas ir prestižas: sankcijos Vokietijai už nesaugojimą

Fotografijoje: tilto per Elbę statybos

N.P.: vokiečiai buvo įspėti dar 2006 metais: į Pavojuje esančio pasaulio paveldo sąrašą buvo įtraukti Serbijos Kosovo viduramžių paminklai (Medieval Monuments in Kosovo) ir Drezdeno Elbės slėnis (Dresden Elbe Valley) Vokietijoje. Pasaulio paveldo komitetas įspėjo Vokietiją, jog Drezdeno Elbės slėnio kraštovaizdį gali tekti visiškai išbraukti iš Pasaulio paveldo sąrašo, jei valstybė nesiims priemonių uždrausti tilto per Elbės upę šalia Drezdeno statybą.

Dėl tilto per Elbę statybos UNESCO išbraukė Drezdeną iš Pasaulio paveldo sąrašo

"Reuters"-ELTA ir lrytas.lt inf.2009-06-25 19:25

Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) dėl tilto statybos išbraukė Drezdeno Elbės slėnį iš Pasaulio paveldo sąrašo. Vokietijos miestas į sąrašą buvo įtrauktas tik 2004-aisiais metais.

UNESCO nusprendė, kad keturių eismo juostų tiltas per Elbę netoli istorinio centro darko kultūrinį miesto landšaftą. Tai yra tik antras kartas organizacijos istorijoje, kai vietovė išbraukiama iš Pasaulio paveldo sąrašo. 2007-aisiais taip buvo pasielgta su Omanu, sumažinusiu vieną savo draustinių.

Dėl tilto Drezdene statybos, kuri pradėta 2007-ųjų lapkritį, vyksta aršios diskusijos. Tiesa, dauguma miesto gyventojų mano, kad tiltas yra reikalingas, o titulas nebūtinas.

Komentarų nėra: