2009-06-07

Savivaldos rinkimai Anglijoje – nokautas leiboristams už godumą

N.P.: D.Britanijos parlamentarai pardeda mokėti sąskaitas rinkėjams dėl savo nesutramdyto godulio. Rinkėjai ypač nubaudė leiboristus, nes jie vadovavo šaliai, kai kilo kanceliarinių išmokų skandalas: politikai naudojo jiems skirtas ūkines išlaidas asmeninėms reikmėms, pvz. šunų maistui, pievelės priežiūrai ir pan.

Konservatorių politikai susikompromitavo žymiai mažiau, be to jų lyderis D.Kameronas labai ryžtingai išmetė iš partijos kelis labiausiai susimovusius parlamentarus, keletui uždraudė balotiruotis.

Leiboristų vadovas elgėsi neryžtingai, nespėjo paskui pasipiktinusią visuomenę, todėl visiškai pralaimėjo rinkimus į vietos savivaldybes.

Jei lygintume su Lietuva, tai bet kokiu atveju ūkinėmis išlaidomi piktnaudžiavo tik 1/8 Anglijos parlamentarų.

 

Didžiosios Britanijos konservatoriai iškovojo daugumą 30-yje iš 34 vietos tarybų Atn.lt ELTA 2009-06-06

Opozicinės Konservatorių partijos triumfu ir tikra valdančiosios Leiboristų partijos gėda baigėsi vietos valdžios organų rinkimai 34-iose Didžiosios Britanijos rinkimų apygardose.

Toriams pavyko iškovoti daugumą 30-yje vietos tarybų, o leiboristai patyrė pralaimėjimą visose apygardose, taip pat ir tose keturiose, kurias jie iki šiol kontroliavo. Tokie šeštadienį paskelbti galutiniai šių rinkimų rezultatai.

Valdančioji partija prarado 329 vietas atstovaujamosios valdžios vietos organuose, o konservatoriai padidino savo atstovų skaičių juose 285 žmonėmis.

Trečioji pagal reikšmę šalies politinė jėga - Liberalų demokratų partija - apskritai pasirodė nesėkmingai. Ji prarado 48 deputatų vietas ir neteko dviejų tarybų iš trijų kontrolės.

Mažosios partijos padidino savo atstovavimą 90 deputatų vietų, bet galės kontroliuoti tik tris tarybas, t.y. viena mažiau nei anksčiau.

Iš viso leiboristai, liberalai demokratai ir mažosios partijos prarado septynių vietos tarybų kontrolę. Dauguma vietų jose dabar priklausys toriams. Tad šiandien galima kalbėti apie visuotinę Didžiosios Britanijos visuomenės paramą Konservatorių partijai vykstant įnirtingai kovai dėl valdžios ne dienomis, o valandomis silpnėjančios Leiboristų partijos gretose.

Leiboristai prarado turėtą daugumą visose keturiose grafysčių tarybose, tarp jų savo pagrindiniame bastione - centrinėje Anglijos Derbišyro grafystėje, kurią ši partija kontroliavo 28 metus.

Kraštutinės dešiniosios partijos taip pat sėkmingai pasirodė tradiciškai leiboristus remiančiose grafystėse, o Anglijos demokratų partijai atiteko Donkasterio mero postas.

Ultradešinioji Britų nacionalinė partija, kuri tikisi šiemet pasiųsti pirmąjį savo atstovą į Europos Parlamentą, taip pat pirmąkart laimėjo tris mandatus grafysčių tarybose.

Komentarų nėra: