2009-06-09

Mobilaus ryšio kompanijų milijonieriai toliau tyčiojasi iš gyventojų

Fotografijoje: „Omnitel" mobiliojo ryšio antena kybo virš gyvenamųjų namų stogų, Mažeikių raj., Krakiai

N.P.: štai eilinis milijonierių mėginimas daryti pinigus pažeidžiant visus įstatymus, ant gyventojų galvų bei jų sveikatos sąskaita. Šį kartą – Mažeikių rajone, Krakių kaime ant vandens bokšto. Praktiką šie milijonieriai iš „Omnitel", „Tele-2" ir „Bitės" pasidarė Klaipėdos rajone, ant Triušelių vandens bokšto.

Atsisakyčiau negarbingų verslininkų paslaugų – atsisakyčiau mobilaus telefono ir pereičiau pas socialiai atsakingą mobilaus ryšio operatorių, bet kad tokio Lietuvoje nėra. Nes visi trys dabartiniai, naudodamiesi tuo, kad Lietuvoj iš esmės neveikia antimonopoliniai įstatymai bei jų kontrolės institucijos, susitarė elgtis su tomis antenomis vienodai: tipiškas, vadovėlinis kartelinis susitarimas – tai yra nusipjauti į įstatymus, finansuoti neva seminarus Sveikatos apsaugos ministerijos valdininkų seminarams, kuriuose įrodinėjama, kad tos antenos padeda sveikatai. Visuomenės sveikatos centrai, jų vadovai bei ministerija – manau, kad papirkti kuom nors, nes nemato higienos normų pažeidimo, kurios kategoriškai reikalauja higienos pasų tokioms antenoms, tačiau to nedaro aukščiau aprašytieji.

Ten, Klaipėdos rajone, jie taip pat antenas pasistatė be higienos pasų. O vietinis visuomenės sveikatos centras, pavaldus Sveikatos apsaugos ministerijai, apsimeta, kad to nemato, nors tai numato higienos normos.

Vietinė Klaipėdos rajono valdžia taip pat apsimetinėjo durniais, vaizduodami, kad nekontroliuoja jiems išimtine teise priklausančios vandens tiekimo bendrovės, kaip kad žemiau aprašomoje situacijoje elgiasi Mažeikių rajono valdžia.

Tele-2 anteną nuo dviaukščio namo Trinyčių kvartale Klaipėdoje vos ne jėga nukrapštėme - reikėjo 3-ų mitingų. Pasidavė, nes išsigando kelių šimtų žmonių sutelkto veikimo. O Triušelių kaimo kelių žmonių nebijo, kaip ir žemiau aprašomoje istorijoje nebijo, nes kelios dešimtys, o ne keli šimtai.

Iš A.Čapliko vadovaujamos ministerijos tikrai nieko nesitikiu, bet A.Matulo vadovaujamas Seime sveikatos komitetas vyko įstatymų kontrolę ir turėtų padėti užtikrinti, kad be higienos pasų niekur tokios antenos nebūtų statomos (parašiau jiems šiandien antrą laišką ta tema, pirmasis buvo parašytas 2009 01 07 d., atsakymo iki šiol nėra).

Nes akivaizdu, kad dabar bet kokį padorumą praradę mobilaus ryšio operatorių verslininkai ir jų nusamdyti nesąžiningi darbuotojai, bei juos aptarnaujantys negarbingi juristai veikai kartu susitarę su korumpuotais valdininkais ir SAM ir iš Visuomenės sveikatos institucijų ir veikia prieš įstatymą ir prieš sveiką protą ir prieš žmonių sveikatą.

Siūlau susipažinti su Mažeikių raj., Krakių problema ir sulyginti su Klaipėdos raj., Triušelių analogiška situacija.

Pabaigai noriu pateikti skeptikams, kurie netiki poveikiais, paprastą argumentą iš LR komentarų:

Auksinis kardas 20:37 06-08 IP: 195.14.178.129

Yra paprastas dalykas: vien psichologinio poveikio, diskomforto gretimai gyvenantiems žmonėms pakaktų, kad neužilgo nepataisomai susigadintų sveikatą. POVEIKIS YRA. Jis nebūtinai gali būti išmatuojamas, vertinamas lyginant su normomis, kurios pačios yra luptos iš lubų. Būtina apsaugoti Lietuvos žmones nuo to teroro, kuriuo virsta palei jų gyvenamuosius būstus įrenginėjamos spinduliuotės patrankos. Visuomet galima jas įrengti atokiau, ir niekas nenukentės - tereikia atitinkamai sutvarkyti šiuos reikalus.

Manau, kad reikia keleto mitingų prie šių operatorių būstinių bei prie ministerijos, nes kitaip auksu nuo lengvo pelno žmonių sąskaitą užsikišusios šių veikėjų ausys žmonių neišgirs:

Mobiliojo ryšio antenos - vieniems pelnas, kitiems ligos

http://www.lrytas.lt/-12444788031244333304-mobiliojo-ry%C5%A1io-antenos-vieniems-pelnas-kitiems-ligos.htm (nuoroda galioja tik prenumeratoriams ir iki 2009 07 09 d.)

Juozas Skripkauskas ("Ūkininko patarėjas") 2009-06-08 19:29

Per Lietuvą ritasi banga pasiryžusi nušluoti mobiliojo ryšio antenas. Apie Kretingos rajono Žibininkų kaimą paskleista skandalinga informacija įkvėpė ir kitų vietovių gyventojus ryžtingai pasipriešinti ant gyvenamųjų namų, vandens bokštų bei kitų objektų statomoms antenoms. Trečią kartą jų klausimas buvo svarstomas ir Mažeikių r. tarybos Kaimo reikalų ir gamtos apsaugos komiteto posėdyje. Pirmieji du svarstymai nuvylė atkakliai savo tikslo siekiančią Krakių kaimo bendruomenę „Ventos vingis". Galbūt trečias kartas nemeluos?

Kaltino dėl vaiko ligos

Nepraėjo nė metai, kai „Omnitel" bendrovė mobiliojo ryšio anteną iškėlė ant nebenaudojamo vandens bokšto Krakių gyvenvietėje, o čia gyvenantys žmonės jau įvardija padarytą žalą. Rajono tarybos narė Judyta Čejauskienė mano, kad jos sūnaus sveikata sugadinta dėl antenos poveikio.

„Labai domiuosi šia problema, nes pati su ja susidūriau. Turiu jums „padėkoti" – mano vaiko sveikata sugadinta jūsų rankomis, sūnus susirgo. Anteną pastatė liepos 3 d., neilgai trukus vaikui prasidėjo baisūs priepuoliai. Po priepuolio jis tris paras atrodo kaip daržovė: nekelia rankų, nenulaiko stiklinės, nevalgo. Išvažinėjome visas instancijas ir niekas nepaneigė, kad auglys jo smegenyse galėjo susiformuoti dėl antenų. Auglys neoperuotinas, nes po to vaikas nevaikščios ir nekalbės. Jaunas gražus 20 metų vaikinas norėjo būti policininku – tapo invalidu", - kalbėjo J.Čejauskienė, gyvenanti vos už 150 m nuo vandentiekio bokšto, ant kurio pastatyta mobiliojo ryšio antena.

Tarybos narės manymu, antena ant vandens bokšto iškelta neteisėtai – tokią išvadą ji padarė po to, kai pastebėjo, jog montavimo metu jai su kaimyne artinantis prie bokšto darbuotojai išsilakstydavo. Kadangi į Kaimo reikalų ir gamtos apsaugos komiteto posėdį joks kviestas „Omnitel" atstovas neatvyko, moters priekaištus teko priimti sutartį su šia bendrove sudariusiam UAB „Mažeikių vandenys" direktoriui Pranui Trakiniui.

Parsidavė už 150 Lt?

„Mažeikių vandenų" vadovas nemano padaręs kokį nors pažeidimą, nes tokios antenos ant bokštų montuojamos visoje Lietuvoje, o atliekami matavimai nerodo, kad būtų pažeidžiamos nustatytos normos.

„Vandens bokštas dabar nenaudojamas pagal savo tiesioginę paskirtį, nes atsisakėme bokštinės vandens tiekimo sistemos. „Omnitel" prašė leidimo pastatyti anteną. Sutikome, juk tos antenos tam ir yra, kad būtų geresnis ryšys pačios gyvenvietės gyventojams. Kiekvieną mėnesį telekomunikacijų bendrovė mums sumoka po 150 Lt", - aiškino P.Trakinis.

Vėliau direktorius „Ūkininko patarėjui" sakė, jog tokių antenų „Mažeikių vandenų" ūkyje yra keturios – taip bendrovė per metus sau prisiduria 8 tūkst. Lt papildomų pajamų.

Tačiau ne viskas pinigais matuojama. Rajono mero visuomeninis pavaduotojas Jonas Siminkevičius apgailestavo, kad antenos pastatytos be gyventojų sutikimo, neturint kai kurių svarbių dokumentų.

„Ar nereikėjo derinti ir su kitomis institucijomis? Yra seniūnas, šeimininkai, bendruomenės pirmininkas, o dabar einama per jų galvas. Mes tiksliai nežinome, koks tokių paslaugų poveikis žmogui, jo sveikatai ir kažin, ar turėtume tuo rizikuoti. Krakiams tai labai aktualu, žmonės nerimauja. Vandentiekio bokštai jums duoti tikslinei paskirčiai, o naudojate visai kitiems reikalams. Vandens tiekėjas turi būti specializuota įmonė, o ne koks privatus pilietis. Tai savivaliavimas", - priekaištus „Mažeikių vandenų" vadovui žėrė mero pavaduotojas.

Suabejojo veiklos teisėtumu

Dar labiau mero pavaduotojas stebėjosi, kad jau metus „Omnitel" antena veikia be higienos paso.

„Nejaugi neturime jėgos sustabdyti šią veiklą, kad jie susitvarkytų pagal visus reikalavimus? Į posėdį neatvyko, higienos paso nepristatė, su niekuo nesiskaito", - vardijo J.Siminkevičius.

Kitų posėdžio dalyvių manymu, smulkus verslininkas be higienos paso seniai būtų sulaukęs nemalonumų, o „Omnitel" Krakiuose sėkmingai retransliuoja. Galbūt tikimasi, kad nuo liepos mėnesio, J.Čejauskienės žodžiais, „kai kurių korumpuotų šalies valdininkų dėka šio dokumento apskritai nebereikės"?

Posėdžio dalyviams užkliuvo dar viena galima spraga vandens bokšto nuomos sutartyje – „Mažeikių vandenų" direktorius patikino, kad bokštas nėra jų bendrovės nuosavybė, šis objektas patikėtas viso labo jiems valdyti. Bet kam tada priklauso bokštas? Savivaldybei? Jeigu taip, tai be savivaldybės leidimo nuomos sutartis apskritai negalėjo būti sudaryta. Tuo tarpu susirinkusiesiems buvo pagarsintas savivaldybės administracijos direktoriaus Broniaus Kryžiaus raštas, kuriame nurodoma, kad „dėl antenos iškėlimo ant vandens bokšto Krakių gyvenvietėje niekas nesikreipė ir leidimas nėra išduotas".

Šioje gyvenvietėje įkurtos kaimo bendruomenės „Ventos vingis" pirmininkas Albinas Ziemelis siūlė nieko nelaukti ir be leidimo iškeltą anteną išmontuoti.

„Aplink vandens bokštą nustatyta sanitarinė zona ir toje zonoje negalima vykdyti jokios veiklos. Aš pats esu tarybinis žmogus, „šlapiankos" atsivalgęs – kaip nors pratempsiu. Bet jauni žmonės man neleidžia praeiti, prisiskaitę internete apie žalingą poveikį, klausia, kada šias antenas pašalins. Mums siūlo kreiptis į teismą. Juokinga: vargetų bendruomenė duos į teismą milijonierių, kad nugriautų anteną. Prašau tik vieno – nepaverskite kaimo žmonių laboratorinėmis žiurkėmis", - sakė A.Ziemelis.

Vėliau „Ūkininko patarėjo" kalbintas „Mažeikių vandenų" vadovas P.Trakinis teigė, jog nėra taip paprasta sutartį nutraukti.

„Jeigu man nepateikia objektyvių priežasčių, dėl kurių turėčiau tos sutarties atsisakyti, argi aš jiems pasakysiu, kad jūs man nepatinkate. O dėl savivaldybės leidimo... Neturi ir savivaldybė šio bokšto nuosavybės dokumento, tas objektas paprasčiausiai neįregistruotas Registrų centre. Visas vandens ūkis perduotas į mūsų įmonės balansą, mes už jį atsakome, galime juo disponuoti ir jį valdyti. Taip ir darome. Vis dėlto tegul šį klausimą sprendžia savivaldybė, kaip nuspręs, taip ir tegul daro. O susirinkime niekas klausytis nenorėjo, niekas į esmę nesigilino", - sakė P.Trakinis, teisindamasis, kodėl ne viską išdėstė žmonėms į akis.

Jei veikti - tai tik teisiškai

Komiteto posėdyje aistrų nestigo. Suabejota net Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Šiaulių skyriaus atliktais elektrinio ir magnetinio lauko stiprumo matavimais, iš kurių matyti, jog spinduliavimo intensyvumas Krakiuose leidžiamų normų neviršija. J.Čejauskienė teigė skaičiusi apie nepriklausomų ekspertų kitose vietovėse atliktus matavimus, rasti 127 kartus leistinas normas viršijantys rodikliai.

„Reikia matuoti ne naktį, o tuo metu, kai tinklas labiausiai apkrautas. Susisiekiau su vienu specialistu, kuris man sakė, kad net esąs duotas nurodymas apskritai nematuoti. Vadinasi, užrašant leidžiamus parametrus tarnaujama didelėms brangioms firmoms", - dėstė J.Čejauskienė.

Vis dėlto reikia veikti teisinėmis priemonėmis. Pasitarime dalyvavęs savivaldybės Juridinio skyriaus vedėjas Antanas Naujokas pripažino, kad ne visos pasiūlytos priemonės tam tinkamos.

Savivaldybė leidimo ir neturi išduoti, nes „Mažeikių vandenys" yra savarankiška organizacija [N.P.: koks įžūlus melas]. Tiksliai išsiaiškinkime, kokie leidimai reikalingi, ir jeigu kas nors nepristatyta – tai jau pažeidimas. Siūlyčiau gerai išnagrinėti situaciją. Vienareikšmiai sakyti, kad kažkas pažeista, kaip konstatuojama šiame susirinkime, tikrai nedrįsčiau", - sakė juristas.

Ar teks Krakių bendruomenei rinktis dar į vieną, jau ketvirtą, Kaimo reikalų ir gamtos apsaugos komiteto posėdį? Bent jau artimiausiu metu „Omnitel" antena ant vandens bokšto skleis „leistinų normų neviršijančias" bangas, kurios, vienų tvirtinimu, nepavojingos, kitų įsitikinimu – sukelia nepagydomas ligas.

Komentarų nėra: