2009-06-04

Graffiti prieš parkomatus Klaipėdoje: uostamiesčio Banksy Lt?

Fotografijoje: Neribotos valdžios parkomatas, paėmęs į nelaisvę nesusimokėjusį už stovėjimą baikerį, taiko jam į galvą lazeriniu taikikliu (graffiti ant IKI prekybos centro sienos Klaipėdoje, Šaulių gatvės fasado kampas prie automobilių parkavimo aikštelės, parkomato ir žmogaus figūros dydžiai – natūralūs, apie  1,8 metro).

Arogantiška valdžia iššaukė partizaninio meno mokyklos atsiradimą

Paslaptingiausias ir populiariausias graffiti meistras pasaulyje - Banksy. Jį žino visi, bet nematė niekas. Jo piešiniai ant sienų, atlikti slapčia naktimis pasinaudojant iš anksto pasidarytu trafaretu ir purškiamų dažų flakonėliais vadinamas partizaniniu menu, protesto menu ir pan.

Čia galite pažiūrėti, kaip tai atrodo: Tiesiog Banksy, Banksy: gatvės meno genijus; http://www.banksy.co.uk/, Banksy Art ir pan. – pasinaudokite googliu, tikrai nepasigailėsite – piešiniai labai įspūdingi.

Pažiūrėjote? Pavydite Anglijai? Nieko tokio, mes juos tuoj pralenksime: Klaipėdos valdžios bet kokia kaina niekaip nesitariant su miestiečiais per prievartą brukami parkomatai tapo įkvėpimo šaltiniu kol kas nežinomam Banksy pasekėjui Lietuvoje.

Jo darbą ir matote viršuje (įvairesnių rakursų ir didesnės rezoliucijos nuotraukų įdėjau čia). Kiek man leidžia archeologo išsilavinimas spėju, kad užrašas raudonomis finikiečių stiliaus raidėmis „no idea" yra šio paslaptingo dailininko parašas – atributacija.

Tikėkimės, kad panašūs Klaipėdos m. valdžios žingsniai kuo toliau ir dažniau apmokestinant uostamiesčio gyventojus įvairiais mokesčiais leis suklestėti Lietuvoje Banksy stiliaus mokyklai ir Klaipėda neabejotinai pralenks šia prasme ir Banksy gimtinę Anglijoje.

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Kadangi šiap esu prijaučiantis hip-hop'o kultūrai, kurios NEATSIEJAMA dalimi esti piešiniai grafitai, tikrai džiaugiuosi. Pagaliau reikia išsigydyti nuo teplionių juodais purškikliais (rusiški keiksmažodžiai ar nesuprantamas tekstukas) ir paišyt TIKRAI. Menas tai yra, bet visi šaukia, kad "chuliganai". Nes mato Senamiesty kaži kokių debilų tepliones, kur iš tikrųjų niekas nėr pavaizduota. Aišku, yra gerų, pilkuose kvartaluose šauniai tiktų daugiau tokių piešinių.