2009-07-01

JDJ - Vyriausybė privalo kreiptis į teismą dėl LEO LT sandorio pripažinimo negaliojančiu

Šviesa LEO pilve. Ryčio Daukanto karikatūra, publikuojama autoriaus sutikimu. www.daukantas.com

Šiandien Seimo Ekonomikos komitetui ir Teisės ir teisėtvarkos komitetui pristatomi Jungtinio demokratinio judėjimo siūlymai dėl ypatingos skubos tvarka ketinamu priimti Vyriausybės siūlomų įstatymų pataisus apginti valstybės interesai ir įvykdytas Konstitucinio Teismo nutarimas dėl LEO bendrovę įteisinusio įstatymo prieštaravimo Konstitucijai.

Asociacija Jungtinis demokratinis judėjimas nurodo, kad siūlomos Atominės elektrinės įstatymo pataisos keičia „nacionalinio investuotojo", t.y., AB LEO LT Steigimo sutartį – taisomos tos įstatymo vietos, kurios įtvirtino LEO sandorį. Iniciatoriai motyvuoja pataisas tuo, kad jomis bus pataisytas Konstitucijai prieštaraujančios ir valstybės interesus pažeidžiančios LEO sandorio normos.

Tačiau, toliau nurodo Asociacija Jungtinis demokratinis judėjimas, Konstitucinis teismas ir visi Lietuvos teismai ne kartą yra nurodę, jog vienas iš kertinių teisės pamatų yra taisyklė, jog įstatymas atgal negalioja, todėl pataisos galėtų būti taikomos tik būsimoms sutartims, šiuo atveju toms, kurios būtų sudaromos pagal Atominės elektrinės įstatymą. Jeigu Vyriausybė, priėmus šias pataisas, pradės elgtis pagal jas LEO bendrovėje, tai UAB „NDX energija", vadovaudamasi taisykle, kad įstatymai atgal neveikia, įgis teisę pasinaudoti LEO sandoryje įteisinta galimybe reikalauti iš Vyriausybės, t.y. iš valstybės, piniginių kompensacijų.

Taigi, priimamos pataisos tik iš esmės patvirtins valstybės valią, kad LEO sandoris, kaip toks, yra legalus. Tuo tarpu konstitucijos normoms prieštaraujantis sandoris turėtų būti ne legalizuojamas, o pripažįstamas negaliojantis ir taikoma restitucija. Dėl to Vyriausybė turėtų kreiptis ne į Seimą dėl įstatymo pataisų, o į teismą dėl sandorio pripažinimo negaliojančiu.

Pataisomis legalizavus LEO sandorį, o ne kreipiantis į teismą dėl jo negaliojimo, teigia Asociacija Jungtinis demokratinis judėjimas, kartu su sandoriu liks galioti ir tos jo nuostatos, pagal kurias valstybė UAB „NDX energijos" naudai atsisako viso savo turto imuniteto (išskyrus ambasadas), o ginčai sprendžiami privačiame Stokholmo arbitraže, anglų kalba. Be to, kol nepripažįstamas negaliojančiu sandoris, liks galioti ir tos jo nuostatos, kurios nustato, kad UAB „NDX energija" dalis AB LEO kapitale yra 38,3 procentai, o jei valstybė darys papildomus įnašus, tai UAB „NDX energija" kapitalo dalis sandorio užbaigimo dieną negalės būti mažesnė kaip 33,34 procento. Vadinasi, kol sandoris galios, valstybė neturės 2/3 balsų. O tai pagal Akcinių bendrovių įstatymą nesuteikia teisės priiminėti sprendimus. Kol sandoris galioja, galioja ir jame nustatyta taisyklė, kad šalys vadovaujasi Akcinių bendrovių įstatymu, kurio reikšmę aukščiau nurodėme.

Vadinasi, daro išvada Asociacija Jungtinis demokratinis judėjimas, Vyriausybės Seimui pateiktas projektas yra LEO sandorio gelbėjimo ir UAB „NDX energija" interesų gynimo projektas, o tai nesuderinama su Konstitucini teismo ir Vyriausybės paskirtimi – tarnauti tautai, o ne vienai UAB.

Be to, nurodo Asociacija, Atominės elektrinės įstatymo pataisos priimamos ypatingos skubos tvarka, nors liečia AE – aplinkai ir viešiems interesams svarbų dalyką. Pagal Orhuso konvenciją, sprendimai tokiais klausimais turi būti viešai priimami, apsvarstomi visuomenėje. Šiuo atveju nuo visuomenės slepiamas tiek pats UAB „NDX energija" kapitalo, įnešto į LEO, įvertinimo aktas, tiek Europos Komisijos dar praėjusiais metais atsiųsti reikalavimai dėl LEO sandorio. Toks neskaidrumas rodo, kad sprendimai priimami ne dėl viešo, o dėl privataus intereso.

Todėl Asociacija Jungtinis demokratinis judėjimas prašo projektą gražinti Vyriausybei ir pasiūlyti Vyriausybei kreiptis į teismą dėl „nacionalinio investuotojo" steigimo sutarčių pripažinimo negaliojančiomis ir dėl restitucijos taikymo pagal LR Civilinį kodeksą.

JDJ "Varpas" iniciatyvinės grupės nariai

Edita Milaševičiūtė, Jungtinio demokratinio judėjimo informacijos koordinatorė,

tel.: 8 670 13927, el.p.: info@demokratija.eu

Komentarų nėra: