2009-07-09

Pačioje vertingiausioje Palangos istorinėje vietoje - neteisėtas gigantiškas pastatas

Užmojai: istorinėje Palangos dalyje, vadinamoje vilų teritorijoje, iškilo kur kas aukštesnis ir didesnis pastatas nei leidžia įstatymai.

Istorinėje Palangoje – neteisėtas gigantas

Virginija Spurytė „Klaipėda" 2009-07-09, 11:55

Dar vieną galimai nelegalių statybų atvejį Palangoje tirs prokurorai. Į juos kreipėsi paveldosaugininkai, nustatę, jog pačioje vertingiausioje kurorto vietoje neteisėtai iškilo gigantiškas pastatas.

Vietoj dviejų aukštų – trys

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio specialistai išsiaiškino, jog rekonstruojant Palangoje, A.Mickevičiaus gatvėje 8 esančius poilsio namus „Kastytis" buvo ne tik nelegaliai pristatytas papildomas aukštas, bet ir techninis rekonstrukcijos projektas išduotas neteisėtai.

„Teritorija, kurioje yra poilsio namai „Kastytis", yra pati vertingiausia Palangoje paveldo atžvilgiu. Todėl čia įstatymais saugomi ir pastatų masteliai, ir sklypų sistema, ir istorinis gatvių tinklas, ir teritorijos panorama bei siluetas. Žodžiu, norima išsaugoti grafų Tiškevičių laikų kurorto viziją", – teigė Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas Naglis Puteikis.

Tačiau poilsio namus „Kastytis" rekonstravusi bendrovė „Rovanta" galimai padarė daugybę pažeidimų, nes padidino pastato aukštingumą, sklypo užstatymo tankumą.

Vietoj dviejų aukštų pastato po rekonstrukcijos atsirado trijų aukštų statinys. Aukštis padidintas beveik trimis metrais. Bendras patalpų plotas išaugo beveik tris kartus, nors teritorijų planavimo dokumentai draudžia didinti bet kokius saugomoje teritorijoje esančio pastato parametrus.

Įtaria įstatymo pažeidimus

„Maža to, statinio techninis projektas buvo pakoreguotas vienasmenišku Palangos savivaldybės tuometės vyriausiosios architektės Aurelijos Butrimavičienės sprendimu. Ji pati suderino korektūrą, o jos pavaldinė išdavė statybų leidimą. Esmė ta, kad techninis projektas galėjo būti koreguojamas tik Nuolatinėje statybų komisijoje. Abi valdininkės akivaizdžiai pažeidė Statybų įstatymą", – tvirtino N.Puteikis.

Jo teigimu, ir pirminis techninis projektas, nors jis ir buvo suderintas Nuolatinėje statybų komisijoje, tikrai neatitiko teisės aktų, tačiau įžūlumo viršūnė – vienasmeniškas architektės sprendimas pritarti pakoreguotam projektui, kuris esą įteisino dar didesnį aukštingumą ir užstatymo intensyvumą.

"Priėmimo tikrai nebus"

Šiuo metu kaip tik baigiama šio pastato rekonstrukcija. Anot N.Puteikio, sudėti langai liudija, kad pastatas jau buvo rengiamas, kad jį apžiūrėtų ir įvertintų pripažinimo tinkamu naudoti komisija.

„Tačiau jokio priėmimo tikrai nebus. Mes jau kreipėmės į prokuratūrą, kad ši gintų viešąjį interesą. Prokurorai tikriausiai kreipsis į statybų inspekciją, o ši atsiųs savo "desantą", kuris, manau, patvirtins mūsų nustatytus pažeidimus ir gal dar ras papildomų", – įsitikinęs paveldosaugininkas.

Komentarų nėra: