2009-07-28

Už medžių auginimą ant kultūros paveldo - baudos

Fotografijose - kultūros vertybės vilos 'Palangos Jūrapilis', kitaip vadinama 'Komoda, Meilės alėja 5, Palangoje išorė ir vidus.

Už medžius ant istorinio pastato - bauda

BNS 2009-07-28, 11:48, „Klaipėda"

Palangoje už kultūros vertybės - XIX a. amžiaus vilos "Palangos Jūrapilis" (arba "Komoda") - nepriežiūrą bendrovės "Kurorto statyba" vadovui skirta 500 litų bauda.

Paveldosaugininkų nuomone, tokios baudos Donatas Bubnys nusipelnė dėl to, kad vilos stogas buvo sudegintas, o savininkai ne tik jo neuždengė, bet leido ant sienų viršaus išaugti medžiams, kurių šaknys ardo sienų mūrą, pranešė Kultūros paveldo departamento (KPD) Klaipėdos teritorinis padalinys.

Tiesa, vilos nepriežiūra susirūpinta tik tuomet, kai ant jos stogo išaugo nemaži medžiai. Kaip BNS sakė padalinio vedėjas Naglis Puteikis, toks delsimas susijęs su pasikeitusia KPD vadovybe.

"Kol buvo vadovas Albinas Kuncevičius, jis manė, kad negalima už tai bausti. Kai vadove tapo Diana Varnaitė, bandome pavyti tai, ko nepadarėme. (...) Anksčiau mums per gamybinius susirinkimus sakydavo, kad jeigu verslininkus bausime už nepriežiūrą, jie visiškai nieko nedarys", - teigė jis.

D.Varnaitė departamentui vadovauja nuo 2008 metų kovo.

Anot pranešimo, jei per dvi savaites medžiai nebus nukirsti, bendrovės "Kurorto statyba" generaliniam direktoriui už tai gresia administracinė bauda iki 5000 litų.

Jei ir ši bauda nepaskatins minėtos įmonės imtis priemonių istoriniam pastatui apsaugoti (pašalinti želdinius, uždengti laikiną stogą ir pan.), bus pradėta paėmimo valstybės nuosavybėn procedūra.

Kaip teigiama pranešime, istorinės vilos savininkai išnuomojo šios vilos sklypą olandų atrakcionams, kurių savininkai esą savavališkai iškirto medžius bei pasistatė "vilos aplinką darkančius" atrakcionų statinius.

Anot N.Puteikio, kai kurie kultūros vertybių savininkai "piktybiniai" - nesiima tvarkyti apleistų vertybių ir gavę keletą tai daryti raginančių raštų iš paveldosaugininkų. Vienas iš tokių - bendrovė "Minoletai", kuriai priklauso buvusi skerdykla Klaipėdoje. Bendrovei nevykdant būtiniausių pastatų išsaugojimo reikalavimų, jau pradėta paėmimo valstybės nuosavybėn procedūra.

Delfi.lt 2009 07 28:

Jei ir ši bauda nepaskatins minėtos įmonės imtis paprasčiausių priemonių istoriniam pastatui apsaugoti (pašalinti želdinius, uždengti laikiną stogą ir pan.), bus pradėta paėmimo valstybės nuosavybėn procedūra. Ji taikoma remiantis Civilinio kodekso 4.66 straipsnio 1 dalimi: jeigu savininkas netinkamai laiko kultūros vertybę, tai pagal Kultūros paveldo departamento ieškinį teismas gali šiuos daiktus iš savininko paimti, „paimti daiktai pereina valstybės nuosavybėn. Asmeniui atlyginama paimtų daiktų vertė, kurios dydis nustatomas buvusio savininko susitarimu su atitinkama institucija, o esant ginčui jį nustato teismas".

Bauda už medžius ant istorinio namo VE 2009 07 28

Kultūros vertybių nesaugojimas, stogų nuardymas, jų deginimas – populiarus dalies šių pastatų savininkų būdas siekiant paveldo objektą pripažinti avarinės būklės ir nugriauti.

Tokiems pastatų valdytojams iškeltos administracinių teisės pažeidimų bylos (Puodžių g. 27, Liepų g. 3, Donelaičio g.12, Klaipėdoje). Vienam iš savininkų - UAB "Minoletai" nevykdant būtiniausių pastatų išsaugojimo reikalavimų jau pradėta paėmimo valstybės nuosavybėn procedūra (buvusios skerdyklos, statytos 1913 metais, pastatai Klaipėdoje, Liepų g. 53a).

N.P.: Už kultūros vertybių nepriežiūrą gręsia administracinė bauda iki 5000 Lt.

Tokia sankcija numatyta už Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymo reikalavimų nesilaikymą (14 str. 1 dalies 3 punktas numato, kad  kultūros paveldo objekto valdytojas privalo: „prižiūrėti kultūros paveldo objektą, jo teritoriją, vietovę, laiku šalinti atsiradusius defektus ir apsaugoti statinius nuo neigiamo aplinkos poveikio; patalpose, kurių interjeras vertingas, palaikyti reikiamą mikroklimatą; laiku atnaujinti želdinius, šalinti savaime užaugančius augalus, teritorijoje šienauti žolę ir genėti medžius, valyti šiukšles, šalinti taršos šaltinius".

Komentarų nėra: