2009-07-10

Kada pažeidžiamas prigimtinis teisingumo jausmas

Iškreiptas teisingumas - www.daukantas.com - Ryčio Daukanto karikatūra, skelbiama jo sutikimu.

Prigimtinis teisingumo jausmas Lietuvoje pažeidžiamas, tada, kai aukščiausi politikai naudojasi SSRS komunistų laikų stiliaus privilegijomis: milžiniški skirtumai tarp vidutinio piliečio algos ir vadų algų, kaip kad Rusijoje, neribotas naudojimasis tarnybiniu transportu, visokie kanceliariniai vokeliai, milžiniškos reprezentacinės lėšos ir pan.

Suomijoje užsienio reikalų ministrė netyčia kalbėdama telefonu parduotuvėje už suknelę atsiskaitė reprezentacinių išlaidų valdiška kortele. Ministrė tiesiog susipainiojo, nes panašiai atrodė ir jos asmeninė banko kortelė. Grįžusi namo pastebėjo klaidą, skubiai pervedė pinigus iš savo asmeninės į tą valdišką, parašė paaiškinamąjį raštą premjerui, bet visą naktį nemiegojo ir paryčiais parašė atsistatydinimo iš pareigų pareiškimą. Premjeras bandė atkalbėti, bet ji pasakė, kad jei nors vienas rinkėjas pagalvos, kad ji korteles sumaišė sąmoningai, tai dėl to ji nenori nei pati susikompromituoti, nei savo partijos kompromituoti.

Tai štai – tik dėl to atsistatydino, kad nė vienas rinkėjas, nė vienas pilietis nepagalvotų, kad netyčia pasinaudojo valdiškais dalykais asmeninėms reikmėms.

O pas mus Lietuvoje tūkstančiai politikų kasdien naudojasi valdiškais pinigais ir automobiliais asmeninėm reikmėm ir kai užlekia kuris nors, tuoj rėkia , kad be valdiško kaklaraiščio į darbą neis, o už savus jo pirkti nesutinka. Tiesa, tas už kanceliarines prekes nupirktas kaklaraištis nejučia po pusvalandžio jau tampa asmeniniu.

Ir neduok dieve, jei kas nors pasikėsins į politiko, ministro  algą, ar į ūkinių išlaidų vokelį. Tuoj pat daugybės balsų choras pradeda ūbauti, kad politikų atsakomybė 100 kartų didesnė, nei autobuso vairuotojo, chirurgo, policininko, sulaikančio ginkluotą nusikaltėlį ir pan.

Pasirodo, kad privilegijos valdžiai yra labai giliai įaugusios į Lietuvą valdančio neva elito galvas ir širdis.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Idiotizmas yra reikalauti socializmo, gerbiamasis pone Nagli.

Naglis Puteikis rašė...

Nenoriu socializmo. Noriu suomiško, norvegiško, švediško kapitalizmo, ypač kai politikai naudoja valdiškus pinigus.