2009-07-02

Klaipėda neteko Mėlynosios vėliavos: aplaidumas ir taupymas ne ten

Nuotraukose:

Prieš kelis metus Klaipėdos meras R.Taraškevičius kartu su vėliavos programos koordinatoriumi Renaldu Rimavičiumi išdidžiai pozavo prie Smiltynės paplūdimiui suteiktos Mėlynosios vėliavos.

Prieš keletą metų didžiavęsi Smiltynės paplūdimiui įteikta Mėlynąją vėliava, šiemet Klaipėdos valdininkai nutarė, jog poilsiauti klaipėdiečiams ir miesto svečiams patogu bus ir be jos.

N.P.: sužinojau, kad tai, kuo didžiuojasi turistus norintys pritraukti ir savo miestiečius mylintys miestai, dabartinės Klaipėdos valdžios nedomina.

Nedelsdamas apie Mėlynosios vėliavos atėmimą pranešiau žiniasklaidai, kuri atliko išsamius tyrimus (juos žr. straipsnio pabaigoje)

Smiltynė neteko Mėlynosios vėliavos VE 2009 06 30 d.

Mėlynosios vėliavos programos tarptautinės tarybos pirmininkas Malcolmas J. Powellas, atlikęs kontrolinį 1-osios Smiltynės paplūdimio patikrinimą, nustatė, kad paplūdimys neatitinka privalomųjų kriterijų, todėl nebegali būti vadinamas "Mėlynosios vėliavos" paplūdimiu. Visi informaciniai stendai, ženklai, susiję su šia vėliava, turi būti iš paplūdimio kuo skubiau pašalinti.

Apie tai pranešė miesto Tarybos narys Naglis Puteikis, tačiau tiesiogiai tokią sritį kuruojančio savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė ve.lt teigė nieko apie tai nežinanti.

"Jokio oficialaus rašto negavau, todėl nieko pasakyti negaliu", - pareiškė valdininkė, galų gale prasitarusi, kad "kažkoks raštas yra": "Kol viskas čia praeis pro tą mūsų avilį, gal ir gausiu".

Remiantis N. Puteikio žiniomis, paplūdimys neatitiko tarptautinių Mėlynosios vėliavos standartų: paplūdimys ir jį supanti aplinkinė teritorija buvo nešvari, daug cigarečių nuorūkų, nebuvo pateikta informacija apie savivaldybėje vykdomas aplinkosauginio švietimo veiklas, nebuvo konteinerių perdirbamoms atliekoms, prie gelbėjimo stoties esantis konteinerinis tualetas buvo užrakintas, informaciniame stende patiekti klaidingi vandens kokybės rezultatai.

Po šios sankcijos Lietuvoje liko 5 paplūdimiai, kuriems suteikta Mėlynoji vėliava: Botanikos sodo Palangoje, 1-osios ir 2-osios Melnragės Klaipėdoje, Juodkrantės nei Nidos Neringoje.

Šią programą administruoja Tarptautinis aplinkosauginio švietimo fondas. Mėlynoji vėliava – vienas iš penkių šio fondo vykdomų programų, kurio tikslas – ekologinis švietimas bei ekologinius standartus atitinkanti gamtai nekenkianti veikla.

Mėlynoji vėliava paplūdimiui yra kaip sertifikatas, rodantis turistams iš viso pasaulio, kad šiame paplūdimyje yra švaru, jame teikiamos europinio standarto paslaugos (tualetas, dušas ir pan.).

Pavyzdžiui, Danijoje yra 217 tokių paplūdimių ir 68 jachtų bei katerių uostai, atitinkantys Mėlynosios vėliavos kriterijus.

N.P.: Kitos dienos žurnalistiniai šios temos tyrimai:

Smiltynės paplūdimys - nurašytas VE 2009 07 01 d.

http://www.ve.lt/?data=2009-07-01&rub=1065924810&id=1246381401

Smiltynė nuleis Mėlynąją vėliavą „Klaipėda"2009-07-01

http://klaipeda.diena.lt/naujienos/miestas/smiltyne-nuleis-melynaja-veliava-226038

1 komentaras:

cekanavicius rašė...

liberalcentrizmo nusikaltimai... ne nu virsune!