2009-07-22

Bet kuriai visuomenei didžiausią grėsmę kelia skurdas ir per didelis turtas

Tada ir dabar.  Kęstutis Petrauskis „Valstiečių laikraštis" 2009 07 22 d. delfi.lt:

„...A.Kubiliui teks ne tik suvaldyti viešuosius finansus, karpyti pensijas, socialines išmokas, atlyginimus viešojo sektoriaus darbuotojams, mažinti biurokratų skaičių. Nors ir sudėtingas, bet tai pats lengviausias darbas. Svarbesnis yra strateginis uždavinys – paversti Lietuvą šiuolaikiška, atvira, modernios ekonomikos šalimi.

Ar pavyks kiek pakeistam ministrų kabinetui įgyvendinti viešojo sektoriaus reformas? Ar pavyks pritraukti inovatyvių investicijų, skatinti XXI amžiaus technologijų industrijų plėtrą?

Pagaliau, ar A.Kubilius pajėgs kaip lyderis brėžti atviros, šiuolaikiškos Lietuvos gaires? Regint kai kuriuos konservatorių sprendimus, kyla daug abejonių. Taikliai tokias tendencijas apibūdino Tomas Venclova: „primityvėjimas ir provincialėjimas".

Paradoksalu, bet konservatoriui A.Kubiliui, po beveik dešimtmečio socialdemokratų (kairiųjų!) valdymo, teks išspręsti ir dar vieną esminį klausimą, be ko Lietuvoje nebus politinės, ekonominės, socialinės darnos – garantuoti daugiau socialinio teisingumo. Kaip rašė XVIII amžiaus dvasininkas, mąstytojas ir ekonomistas Tomas Maltusas, „bet kuriai visuomenei didžiausią grėsmę kelia skurdas ir per didelis turtas".

Ar A.Kubilius sugebės? Po pavasarinio blaškymosi kyla daug abejonių. Ar jos bus išsklaidytos, parodys darbai ir sprendimai."

Komentarų nėra: