2009-07-21

Griūvančios vertybės šeimininkai maudosi olandų piniguose, bet stogo jai nedengia

Foto: Nevieta - istorinėje Palangos dalyje pastatytas didžiulis apžvalgos ratas užstoja kultūros paveldo vertybe pripažintą vilą ‚Komoda'.

N.P.: Istorinės vilos vilą "Komoda" savininkai gauna didžiulius pinigus iš olandų atrakcionų už šios vilos sklypo nuomą, tačiau neranda kelių tūkstančių Lt medžių nukirtimui nuo istorinio pastato ir laikino stogo uždengimui.

Todėl už istorinio pastato nepriežiūrą gavo 3000 Lt administracinę baudą. Pradžiai. Kol nenukirs medžių ir neuždengs nuo lietaus.

Palangos klerkus nuramino pinigai?

 „Klaipėda" 2009 07 17 d. Virginija Spurytė

Nevieta: istorinėje Palangos dalyje pastatytas didžiulis apžvalgos ratas užstoja kultūros paveldo vertybe pripažintą vilą "Komoda".

Nors ne viena institucija buvo konstatavusi, jog Palangoje medžius išpjovusių olandų pastatytas apžvalgos ratas turi būti išmontuotas, jis vis dar veikia, o valdiškos įstaigos priekaištų nebeturi.

Valdininkai apsigalvojo

„Reikalai dėl priverstinio apžvalgos rato išmontavimo juda, tačiau blogąja prasme", – sakė Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas Naglis Puteikis.

Jis neslėpė apmaudo, jog kelios valdiškos institucijos tarsi numojo ranka į anksčiau pačių nustatytus pažeidimus.

Prieš kelias savaites buvo konstatuota, jog J.Basanavičiaus gatvėje pramogautojus viliojantis olandų bendrovės „Leander LTU" pastatytas apžvalgos ratas iškilo neteisėtai. Išsiaiškinta, kad jis yra ypatingas statinys, todėl jam reikalingas statybos leidimas, kurį suderinti turėjo ir paveldosaugininkai.

„Su mumis jo niekas nederino, nes tikrai nebūtume pritarę tokioms statyboms, mat apžvalgos ratas užgožia sklype esančią kultūros paveldo vertybe pripažintą vilą „Jūrapilis", geriau žinomą kaip „Komoda", – tuomet teigė paveldosaugininkai.

Jie žodžiu pareikalavo, kad apžvalgos ratas būtų išmontuotas. Olandams nesutikus geranoriškai vykdyti tokio nurodymo, reikalavimas buvo surašytas.

Nerado įkasto strypo

Tačiau situacija pasikeitė, kai valdiškos institucijos pakeitė savo nuomonę. Anot N.Puteikio, iš kelių statybas kontroliuojančių įstaigų, tarp jų ir Klaipėdos apskrities viršininko administracijos, gautas išaiškinimas, jog apžvalgos ratas nėra ypatingas statinys, o tik įrenginys, todėl jam nereikia statybos leidimo.

„Buvome nuvykę į vietą. Tas apžvalgos ratas nėra sujungtas su žeme, todėl nėra statinys, o tik įrenginys, nes jis pastatytas kaip didelis kranas. Jei būtų įkastas nors mažiausias strypelis, apžvalgos ratas būtų statinys ir jam reikėtų statybos leidimo. Tačiau dabar yra kitaip", – teigė Klaipėdos apskrities viršininko administracijos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento direktorė Lilija Misiulienė.

Jos žodžiais, statybų techniniame reglamente išties yra nurodyta, kad apžvalgos ratas yra ypatingas statinys, tačiau olandų įrenginio niekaip negalima pripažinti statiniu.

„Gaila, kad likome vieni basi ir nuogi dilgėlėse. Tačiau mes neatsitrauksime, nes esame įsitikinę, jog apžvalgos ratas yra ypatingas statinys, jam reikia leidimų, be to, jis pastatytas nevietoje, nes užgožia kultūros vertybę", – dėstė N.Puteikis.

Vakar jis išsiuntė paklausimą Valstybinei teritorijų planavimo ir statybų priežiūros inspekcijai prie Aplinkos ministerijos, kad ši išaiškintų, kas yra apžvalgos ratas.

Sutarties nenutraukė

Klaipėdos apskrities viršininko administracijos specialistai prieš kelias savaites buvo nustatę dar vieną pažeidimą – valstybinė žemė, kurioje pastatytas apžvalgos ratas vilioja poilsiautojus, yra visuomeninės paskirties, todėl joje komercinės veiklos negali būti. Tokį pažeidimą nustatę žemėtvarkininkai valstybinės žemės nuomininkei bendrovei „Kurorto statyba" skyrė 500 litų baudą ir išsiuntė įspėjimą apie sprendimą nutraukti nuomos sutartį. Tačiau vakar sutartis vis dar galiojo.

„Klaipėdos" žiniomis, bendrovė „Kurorto statyba", kuri valstybinę žemę buvo pernuomojusi įmonei „Leander LTU", šiai išsiuntė įspėjimą apie vienašališkai nutraukiamą subnuomos sutartį. Todėl neaišku, kokiu pagrindu apžvalgos ratas J.Basanavičiaus gatvėje vis dar vilioja poilsiautojus.

Vienas „Kurorto statybos" argumentų vienašališkai nutraukti nuomos sutartį buvo tas, jog „Leander LTU" savavališkai sklype išpjovė medžius. „Klaipėda" rašė, jog olandai, norėdami turėti daugiau erdvės atrakcionams, savavališkai išpjovė 14 želdinių. Už tai aplinkosaugininkai jiems skyrė 350 litų baudą ir priskaičiavo beveik 20 tūkst. litų atlyginti gamtai padarytą žalą.

Komentarų nėra: