2009-07-13

Nuo valdžios kritikos iki valstybės griovimo gali būti tik vienas žingsnis?

N.P.: Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inauguracijos kalboje, pasakytoje iškilmingame Seimo posėdyje, keturi dalykai patiko :

1. Skatins piliečių aktyvumą ir kviesis juos pagalbon,

2. Kovos su dvigubais standartais teismuose;

3. Kovos su oligarchizuotomis monopolijomis ir  neskaidriais sandėriais;

4. Sieks, kad žmogaus teisės taptų kiekvieno politiko prievole.

Ir vienas teiginys labai nepatiko: kad valdžios kritika gali griauti valstybę:

„Esu sujaudinta Lietuvos žmonių pasitikėjimo, į mane sudėtų lūkesčių. Bet noriu ir pati paraginti, ypač tuos, kurie mano, jog nieko pakeisti neįmanoma: būkite aktyvūs savo valstybės piliečiai! Kritikuokite valdžią -  ir mane, kaip jos dalį, jei to reikia! Bet nepamirškite: nuo valdžios kritikos iki valstybės griovimo gali būti tik vienas žingsnis. Tuščia kritika neišspręs nei vienos problemos.

Todėl tarsiuosi su visomis politinėmis jėgomis, nevyriausybinėmis organizacijomis, piliečių judėjimais. Sustiprinsiu ir išplėsiu Prezidento visuomeninių patarėjų ratą bei svarbą.

Keliaudama po Lietuvą įsitikinau, kaip yra žmonių nusivilta teismais. Girdėjau sakant: „Yra teismai, bet trūksta teisingumo". Mačiau pasipiktinimą dvigubais standartais: vienas teisingumas paprastiems žmonėms, kitas - įtakingiems veikėjams.

Skirdama ir teikdama teisėjus, išskirtinį dėmesį skirsiu kandidatų padorumui, moralei ir garbei. Žmogus gerbs teismą, kai teismas gerbs pats save.

...

Gyvenkime be oligarchizuotų monopolijų, neskaidrių sandėrių. Išlaisvinkime šeimos ir smulkaus verslo potencialą.

Pabaikime amžinai nesibaigiančias, bet tokias būtinas, sveikatos, švietimo ir rūpybos reformas.

Tegul žmogus ir jo teisės tampa visos politikos esme ir kiekvieno politiko prievole. Taip rasime atsakymą į klausimą, kodėl svetur dauguma išvažiavusių randa pagarbesnius santykius tarp žmonių, daugiau saugumo ir laisvės, nei savo Tėvynėje."

Komentarų nėra: