2009-10-03

Ar išsaugosime seniausio Lietuvoje kino teatro istorinį vaizdą?

Nuotraukose: 1. Svečių namų projektas vietoj prieškarinio kino teatro Klaipėdoje paveldosaugininkams atrodo per modernus ir per aukštas.

2. Paveldosaugininkai siekia išsaugoti senuosius 'Baltijos' kino teatro elementus Klaipėdoje.

Paveldo sergėtojai nori senosios "Baltijos"

Edita GUDAVIČĖ VE 2009 10 03

Pirmadienį turėtų paaiškėti, kaip greitai prasidės sudegusio "Baltijos" kino teatro griovimo darbai ir svečių namų statybos. Trūksta tik Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vadovo Naglio Puteikio parašo.

Paveldosaugininkai nėra patenkinti tuo, ką ketinama daryti su pastatu vaiduokliu. Tai, kad planuojama jį nugriauti iki pat pamatų ir pastatyti modernų pastatą, - jiems atrodo nedovanotinas nusižengimas.

"Buldozerio principas čia netinka. Būtina išsaugoti sienose išlikusius vertingus elementus. Be to, projekte nurodytas fasado aukštingumas ir forma labai nutolusi nuo anksčiau buvusiojo", - pagrindinius priekaištus ketvirtadienį vykusiame patariamosios Kultūros paveldo komisijos prie Klaipėdos teritorinio padalinio posėdyje išsakė istorikas Dainius Elertas.

Kai pastato savininkės, bendrovės "Fisanta" technikos direktorius Fiodoras Ratkevičius užsiminė, kad jo tikslas ir nebuvęs atstatyti buvusį kino teatrą, užvirė karštos diskusijos. Paveldosaugininkai bandė jį įtikinti, kad miesto širdis nėra ta vietą, kur reikia statyti modernius pastatus.

Be kita ko, buvo akcentuota, kad būtina atlikti istorinį-urbanistinį tyrimą.

"Tai tirkit, darykit ką norit, kol pastatas tebestovi. Aš ne istorikas, aš tik noriu statyti namus", - kalbėjo F. Ratkevičius.

Jis stebėjosi, kad apie tokius tyrimus prabilta tik dabar, kai jau kalbama apie statybos leidimo išdavimą. Kai buvo išduotos projektavimo sąlygos, apie istorinius tyrimus niekas nieko nekalbėjo.

"Suprantu, kad istorikai dirba savo darbą, tačiau kodėl viskas vyksta taip pavėluotai. Apmaudu, jei statybos leidimas vėl užstrigs neapibrėžtam laikui ir vėl artėjant Jūros šventei visi mus puls, kad "Baltijos" kino teatras tebežaliuoja. Viliuosi, kad N. Puteikis plačiau mato situaciją, nes šios komisijos nutarimas tik patariamojo pobūdžio", - kalbėjo F. Ratkevičius.

N. Puteikis "Vakarų ekspresą" patikino, kad situacija nesanti beviltiška. Paveldosaugininkų siūlomos korekcijos, anot jo, esančios sveiko proto rėmuose. Esą niekas nekalba apie viso projekto perdarymą, tad jį pakoreguoti neprireiksią daug laiko.

"Jei keisis pastato aukštingumas ir forma - tai būtinai teks perdaryti visą projektą", - net neabejojo F. Ratkevičius.

Anot D. Elerto, istorinį-urbanistinį tyrimą galima atlikti per kelias savaites. Net nebūtina samdyti istorikų. Tai esą gali padaryti ir pats pastato savininkas. Pakanka išanalizuoti senuosius planus, surinkti senuosius pastato vaizdus ir išsiaiškinti, kiek kartų pastatas buvo perstatytas.

Paveldosaugininkai siekia išsaugoti senuosius "Baltijos" kino teatro elementus.

"Žinoma, istorinis-urbanistinis tyrimas turi būti atliktas ne tam, kad būtų uždėtas pliusiukas, o tam, kad tuo tyrimu vadovautųsi pastato projektuotojas. Deja, šiuo atveju matyti, kad architektė visiškai nesivadovavo buvusiu vaizdu, o suprojektavo visiškai naują statinį. Žinoma, būtų gerai, jei ši diskusija būtų įvykusi jau prieš metus. Tačiau Klaipėdoje jau vyrauja tendencija, kad paveldosaugininkai tiesiog pastatomi prieš faktą, kai jau yra parengtas projektas", - akcentavo D. Elertas.

Šiaulių bendrovė "Fisanta" kino teatro pastatą įsigijo apie 2000-uosius. Dėl statinio nepriežiūros savininkai buvo ne kartą įspėti, buvo surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas.

Kino teatro pastatas tapo vaiduokliu po maždaug 2001 metais jį nuniokojusio gaisro.

Kinas šiame pastate buvo rodomas jau bemaž prieš šimtą metų. Po didžiojo Klaipėdos gaisro 1854 metais atstatytas mūrinis sandėlis kino sale "Weltkino" virto 1912 m. 1920 m. jo vietoje vienas Klaipėdos pirklys atidarė kino teatrą "Kammer Lichtspiele", kuris buvo pats gražiausias ir moderniausias kino teatras ne tik Klaipėdoje, bet ir jos apylinkėse. 1945 m. rugsėjį vėl pradėjęs veikti kino teatras buvo pavadintas "Tėvyne". Nuo 1958 m. jis veikė "Baltijos" pavadinimu.

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Negalima griauti. Čia ne sovietų laikai. Būtina atstatyti ,o ne griauti! Senamiestyje kiekvienas pastatas yra vertingas,todel čia galimas tik atstatymas.