2009-10-23

Dėl elektromagnetinės spinduliuotės valdininkai ir toliau mulkina žmones

Nuotraukoje – Gyventojai ir jų vaikai 2008 rudenį protestuoja prieš ant Verpėjų g. 46, Klaipėdoje kelių metrų aukštyje be leidimo įrengtos TELE2 antenos.

N.P.: nuo 2006 metų Lietuvoje galioja tvarka, kad jei kas nors nori pastatyti elektromagnetinę spinduliuotę skleidžiantį  nebuitinį įrenginį (mobilaus ryšio, interneto anteną ir pan.), turi gauti higienos pasą-leidimą. Tai parašyta Lietuvos higienos normoje HN 81:2005 Judriojo radijo ryšio sistemų bazinės stotys" 7-e punkte („Fiziniai ar juridiniai asmenys, naudojantys judriojo radijo ryšio bazines stotis, turi turėti leidimą-higienos pasą šiai veiklai [4.11].") ir duota nuoroda į tokių leidimų išdavimo tvarką. Pagal šios tvarkos nuostatas reikalingas ir gyventojų sutikimas, jei norima pasinaudoti jų pastatu ar patalpomis.

Deja, šios normos rašomos nežinia kam, nes jų Sveikatos apsaugos ministerijos darbuotojai nekontroliuoja. Masiškai Lietuvoje tokios antenos statomos be šių pasų-leidimų. Jų tokiu būdu įrengta keli tūkstančiai, o su leidimai – tik kelios dešimtys.

Už veiklą, kuri gali būti vykdoma tik su tokiais leidimais, yra numatyta administracinė atsakomybė, tokią veikla turi nedelsiant sustabdyti ir protokolus surašyti Sveikatos ministerijos ir visuomenės sveikatos centrų darbuotojai.

Tačiau jie to nedaro. Maža to, jie per žmones mulkina, viešai aiškindami, kad tos antenos yra neva teisėtos ir be higienos pasų-leidimų. Žemiau pateikiamame straipsnyje  Valstybinio aplinkos sveikatos centro Visuomenės sveikatos ekspertizės skyriaus vedėjas Marius Urbonas būtent tuo ir užsiima.

Žmonės yra apgaudinėjami, neteisėta antenų veikla nenutraukiama, ją vykdantys nėra baudžiami, o algos tokiems tarnautojams toliau sėkmingai mokamos. Taip yra todėl, kad valstybę šioje srityje valdo ne Sveikatos ministerija, o mobilaus ryšio operatoriai. Jie rengia metodinę medžiagą valstybės tarnautojams, kurioje aiškina, kaip apeiti higienos normų reikalavimus. Tai jų iniciatyva sveikatos ministras ruošiasi nuo kitų metų atsisakyti šių leidimų -higienos pasų. Tokiu atveju gyventojai netektų galimybės apsiginti net ir su teismų pagalba.

Dėl tų pasų panaikinimo susivienijo beveik visos mobilaus ryšio kompanijos (tokie karteliniai  susitarimai yra draudžiami), samdo viešųjų ryšių kompanijas, lobistus. Beje, visuomenė jiems pakankamai aktyviai i profesionaliai priešinasi – pažiūrėkite tinklapį http://antenos.blogas.lt/ .

Vienintelė skriaudžiamų gyventojų viltis – Seimo Sveikatos reikalų komitetas, kuris pagaliau pradėjo parlamentinę Sveikatos ministerijos kontrolę ir parengė įstatymo pataisas, neleisiančias sveikatos ministrui atsisakyti higienos pasų . Tokiu būdu būtų įtvirtinta nuostatą, kad be gyventojų pritarimo tokios antenos nebūtų statomos per arti miegamųjų ar darboviečių.

Mobilaus ryšio kompanijų Lietuvoje pelnai yra milžiniški, daug kartų didesni nei Vakarų Europoje, todėl tegul įrengia aukštesnius antenų stiebus ir tankesnį jų tinklą (tada bus mažesnis siųstuvų galingumas, atitinkamai mažesnė spinduliuotė).

 

Nepasitenkinimas antenomis išjudino ir Seimą

VE 2009 10 19 Genovaitė Privedienė

Netikėtai ant pastatų išdygstančios judriojo ryšio antenos tebeaudrina visuomenę. Įsiklausęs į jos skundus Seimo Sveikatos reikalų komitetas ėmėsi žygių, kad antenų statybos būtų suderintos ir su aplink gyvenančiais žmonėmis.

Nepatenkintieji, kad antenos pastatytos be jų žinios, per arti namų, tvirtina, jog šie objektai sukelia jiems ne tik stresą, bet ir kitus sveikatos sutrikimus.

Tuo tarpu naujai parengtose higienos normose Valstybinis aplinkos sveikatos centras panaikino higienos pasus-leidimus šiai veiklai, atsisakė apsauginių sanitarinių zonų bei nežada įteisinti ir bendruomenių teisės nuspręsti, ar jų gyvenamojoje aplinkoje leisti statyti radijo ryšio siųstuvus.

"Susiaurintos, suprimityvintos higienos normos mus labai sujaudino. Neleisime bloginti dabartinės situacijos", - "Vakarų ekspresui" žadėjo Seimo Sveikatos reikalų komiteto patarėjas Egidijus Jankauskas.

Antena šokiravo melnragiškius

Rugsėjo pabaigoje Melnragės gyventojai buvo šokiruoti netikėtai ant vienaaukščio parduotuvės "Ikiukas" pastato stogo išvydę anteną, kaip vėliau išaiškėjo, - mobilų internetą užtikrinančią "WiMAX" stotelę.

Ruonių gatvės gyventojas Algirdas Gumuliauskas sakė pamatavęs, kad jo namą nuo parduotuvės skiria tik 43 metrai. Siųstuvas pastatytas tik šiek tiek aukščiau jo gyvenamojo namo antro aukšto, tad elektromagnetines bangas siųstuvas spinduliuoja tiesiai į šiame aukšte esančius kambarius.

Anot A. Gumuliausko, nors seniūnijos susirinkime buvo pateiktas antenos statymą leidžiantis protokolas, bet iš jo nesą aišku, kokio dydžio turi būti tokios antenos apsauginė sanitarinė zona.

Melnragės ir Girulių seniūnė Vanda Dorčienė sakė, jog, gyventojų įpareigota, raštu kreipėsi į anteną montavusią įmonę, prašydama pateikti visų leidimų ir suderinimų kopijas.

"Jei žmonės patikės, kad antena nekenksminga, gal ji liks stovėti, o jei ne - teks priversti demontuoti", - teigė V. Dorčienė.

Saugios technologijos

Gyvenamąjį namą Melnragėje nuo netikėtai išdygusios antenos skiria vos 43 metrai. 

Valstybinio aplinkos sveikatos centro Visuomenės sveikatos ekspertizės skyriaus vedėjas Marius Urbonas "Vakarų ekspresui" paaiškino, jog Melnragėje, ant Audros g. 17 namo stogo, sumontuota trijų siųstuvų antena skleidžia tik labai nežymią spinduliuotę - daugiausia 1,76 mikrovato į kvadratinį centimetrą (norma - iki 10 mkW/kv. cm), tad stotis esą nekeičia realiai esančio fono.

"WiMAX" antenos Lietuvoje aktyviai pradėtos diegti šių metų pradžioje, jų jau pastatyta per 100.

"Spinduliuotė labai menka net stovint šalia tokios antenos, tad apsauginė sanitarinė zona nėra reglamentuota. Judriojo ryšio bazinių stočių antenos yra galingesnės 2,5 karto. Pasaulyje dėl mažo galingumo šios technologijos vadinamos žaliosiomis", - pasakojo M. Urbonas.

Visuomenei - daugiau teisių

Seimo Sveikatos reikalų komiteto patarėjas E. Jankauskas "Vakarų ekspresui" sakė, jog komiteto nuolat gaunami gyventojų skundai dėl antenų paskatino parengti Elektroninių ryšių įstatymo pataisas. Jos Seime turėtų būti svarstomos šioje rudens sesijoje.

Jei įsigaliotų įstatymo pataisa, asmenys, projektuojantys ar statantys radijo ryšio stotis, privalės suinteresuotai visuomenei paskelbti statybos pradžią. Visuomenė galės tai statybai pasipriešinti, jei įrodys, kad stotis gali pakenkti jų sveikatai. Pateikti įrodymus įgalins leidimo-higienos paso mechanizmas: atlikti spinduliuotės matavimai, įvertintas ne tik naujasis, bet ir aplinkinių šaltinių spinduliuotės fonas.

Taip pat komitetas sieks įteisinti nuostatą, kad visuomenės sveikatos centrai elektromagnetinę spinduliuotę gyvenamojoje aplinkoje matuotų periodiškai, o ne tik gavę gyventojų skundus.

Anot E. Jankausko, komitetas įpareigojo Vyriausybę, nesant aiškaus mokslinio pagrindimo, nemažinti apsauginių sanitarinių zonų ir nuostatuose įtvirtinti šių zonų ribų įrašymą į nekilnojamojo turto kadastrą ir registrą.

Lietuva aplenkusi laiką?

Europos Parlamentas, atsižvelgęs į mokslo duomenis, jog antenų spinduliuotė gali sukelti onkologines ligas, yra įpareigojęs Europos Komisiją peržiūrėti 1999 m. rekomendaciją dėl elektromagnetinės spinduliuotės normų ir daugeliu atvejų jas sugriežtinti.

Europos Komisijos susitikimuose dalyvavęs Valstybinio aplinkos sveikatos centro Visuomenės sveikatos ekspertizės skyriaus vedėjas M. Urbonas sakė, jog Lietuvoje galiojantys normatyvai buvo įvertinti kaip labai griežti - čia jau nuo 2000 m. galioja 100 kartų griežtesnės normos nei daugelyje Europos Sąjungos šalių. Todėl Lietuvai nebus rekomenduojama šias normas dar labiau griežtinti, nebent išlaikyti jau esamas.

Komentarų nėra: