2009-10-28

Seimas ir toliau taškosi piniginėmis premijomis

N.P.: Seimas taip smarkiai veržėsi diržus, kad jie trūko ir pinigų švaistymo upė vėl trykšta premijų fontanais. Seimo kanceliarija išmokėjo apie 20 darbuotojų premijas neva jubiliejų proga ir šiaip be progos. Politikai apie tai sužinojo ne iš savo pavaldinių, o iš žiniasklaidos.

Neturiu pagrindo netikėti I.Degutiene, kad ji to nežinojo. Todėl tai tik patvirtina faktą, kad Seimas nevaldo nei valstybės, nei situacijos joje. Europoje yra kitaip – ten valdo žmonių išrinktieji, todėl tvarkos ten žymiai daugiau.

Politikai  jau padarė klaidą, kai paaiškėjus, kad Vyriausybės kancleris Valdemaras  Sarapinas be politikų žinios išdalino premijas Vyriausybės kanceliarijos darbuotojams, jo nenubaudė. Greičiau atvirkščiai – ramiai perkėlė jį dirbti į Užsienio reikalų ministeriją. Tai sukėlė nebaudžiamumo įspūdį, šiuo atveju visiškai teisingą įspūdį ir tada pasipylė nebesustabdomas premijų srautas Klaipėdos SODROJE, Klaipėdos m. savivaldybėje ir t.t. Niekas nebuvo nubaustas, niekas nebuvo net sugėdintas. Vyriausybės pažadas nukirpti premijoms išmokėtus pinigus iš premijas išmokėjusioms institucijoms – pamirštas.

Tokie ženklai rodo klerkams, kad jie ir toliau sėkmingai gali būti ne tarnautojais žmonėms –valstybei, o valdininkams, kurie valdo nepaisydami politikų pasikeitimo po rinkimų ir toliau gali tvarkytis su mokesčių mokėtojų pinigais kaip su nuosavai,

Ar I.Degutienė ras savyje stiprybės nubausti pinigų švaistytojus? Geriausia pamoka ir pavyzdys būtų atliesti i darbo premijas išmokėjusį valdininką. Kad ir dėl etatų mažinimo, bet būtinai atleisti.

Kitaip valstybės tarnyboje dar ilgai nebus tvarkos ir padorumo. Kaip ir kitose Lietuvos gyvenimo srityse, nes iš aukščiausios valdžios visi imame pavyzdį.

Seimo vadovė aiškinsis, kodėl kanceliarija sunkmečiu kai kuriems darbuotojams išmokėjo premijas

BNS 2009-10-26 19:36

Seimo pirmininkė Irena Degutienė aiškinsis, kodėl kanceliarija nepaisant visų išlaidų karpymo sunkmečiu kai kuriems jubiliejų minintiems darbuotojams rado lėšų premijoms.

„Blogai vertinu", - į klausimą, kaip vertina situaciją, atsakė Seimo vadovė, tačiau kol kas sakė plačiau šiuo klausimu pasidomėti neturėjusi laiko.

„Iš tikrųjų iš žiniasklaidos sužinojau tą penktadienį, ir kanclerio šiandien per užimtumą nemačiau, rytoj aiškinsimės", - sakė I.Degutienė.

Parlamento vadovė sako esanti nustebinta ne tik dėl to, kad rasta lėšų premijoms, bet ir dėl to, jog jos išmokėtos ne visiems jubiliatams, o tik kai kuriems.

„Pirmiausia nustebino tai, kad buvo išmokėta, ir ne visiems, kurių buvo jubiliejai. Pirmiausia šiandieninėj situacijoj, kai yra pinigų stygius, reikia kiekvieną centą taupyti. Jei tokia praktika buvo esant pakankamam finansavimui, šiandien dienai, man atrodo, jokioje institucijoj premijos negali būti išmokamos. Kitas dalykas, iš tiesų tikrai negražu ir net neetiška, jei esant šitai situacijai, vieniems išmokama, kitiems - ne", - pirmadienį žurnalistams sakė I.Degutienė.

Nors Seimo kanceliarijos vadovybė pastaruoju metu aiškina taip drastiškai taupanti lėšas, kad labiau spaustis nėra jokių galimybių, „Lietuvos žinios" rašo, jog papildomų pinigų čia vis dėlto randama net sunkmečiu.

Apie pusė jubiliejinius gimtadienius šiemet šventusių kanceliarijos darbuotojų buvo pasveikinti pusės atlyginimo dydžio ar didesnėmis išmokomis. Bendra tokių premijų suma gali siekti keliasdešimt tūkstančių litų. Laimingieji buvo atrinkti pagal kanceliarijos padalinių vadovų teikimus laikinajam Seimo kancleriui.

Premijos, pasak „Lietuvos žinių" galėjo būti skirtos 20 darbuotojų.

Komentarų nėra: