2009-10-24

Konstitucijos egzamino klausimas - ar yra teisingumas Lietuvoje?

Iškreiptas teisingumas - www.daukantas.com - Ryčio Daukanto karikatūra, skelbiama jo sutikimu.

Laikiau šiandien Konstitucijos egzaminą. Džiugu,kad buvo beveik pilna salė, daugiausia moksleivių. Nedžiugu, kad dalyvavo tik 4 iš 31 savivaldybės tarybos narių, nes jei turėtų rodyti pavyzdį.

Pernai ir užpernai buvau papuolęs į finalą, šį kartą nepasisekė, nes padariau 4 klaidas, vieną iš jų žioplą. Bet jei ir nebūčiau jos padaręs, tai vis tiek nebūčiau laimėjęs, nes pirmą vietą užėmė padarę tik po dvi klaidas padaręs savivaldybės administracijos direktorius A.Každailevičius ir Jefim Vytovtov, kuris buvo išrinktas vienu iš 16-os pilietiškiausiu 2007 metų klaipėdiečių.

Užkliuvo vienas iš klausimų:

Ar yra teisingumas Lietuvoje?

1.      Lietuvoje niekada nebuvo ir nebus teisingumo

2.      Respublikos Prezidentas vykdys teisingumą

3.      Teisingumą vykdo teismai, tad jų sprendimai ir yra teisingumas

Tiesingu atsakymu nurodomas trečiasis variantas.  Aš jį ir nuspaudžiau, bet manau, kad šis atsakymas yra neteisingas, nes Konstitucijos 109 straipsnyje yra parašyta, kad: „Teisingumą Lietuvos Respublikoje vykdo tik teismai".

Tačiau tai nereiškia, kad automatiškai „jų sprendimai ir yra teisingumas", nes visi žinome daugybę priešingų pavyzdžių.

Teisingiausias atsakymas, mano galva,  turėjo būti toks:

Lietuvoje kol kas nėra teisingumo, bet jis atsiras, kai piliečiai rinkimais, mitingais, piketais bei peticijomis išsireikalaus, kad jų tiesiogiai išrinkti seimo nariai, prezidentas/ė ir savivaldybių tarybų nariai pradės jo reikalauti iš visų valdžios įstaigų, ir sąžiningai vykdys parlamentinę, prezidentinę bei savivaldybinę šių įstaigų kontrolę.

Komentarų nėra: