2009-10-15

Kultūros ministerijos klerkai pakišinėja ministrą

Piešinyje - kultūros ministrą pakišusios ministerijos tarnautojos Irmos Grigaitienės suderintas stiklobetoninis „papuošalas" Kauno Kęstučio ir I. Kanto gatvių sankirtoje prie Kauno senamiesčio gynybinės sienos - www.sa.lt/index.php?cid=289

N.P.: pagal įstatymą ginčus dėl teritorinio planavimo dokumentų sprendžia Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos. Ji jau išnagrinėjo ir nustatė, kad specialųjį paminklosauginį Palangos istorinės dalies planą gali keisti tik Kultūros paveldo departamentas, o ne savivaldybė. Nes Palangos istorinį centrą saugo ne savivaldybės tarybos sprendimas, o aukštesnės paminklosauginės galios teisės aktas -  kultūros ministro įsakymas.

UAB „Baltijos Aktima", kuri nori statyti didžiulį vandens procedūrų kompleksą (taip pat žr. ir čia: http://www.kpd.lt/lt/node/949 ) netoli „Jūratės ir Kąstyčio" paminklo, iš paties kultūros ministro sugeba gauti priešingą atsakymą.

Tas atsakymas prieštarauja teisės aktams. Bet jį rengusiai ministerijos darbuotojai Irmai Grigaitienei įstatymai nė motais. Nenuostabu. Juk ji jau pagarsėjo kadaise leisdama prie Kauno senamiesčio gynybinės sienos statyti didžiulį stiklo-betono gyvenamąjį namą (itin saldus reklaminis straipsnis  - čia ir dar saldesni – čia.).

I.Grigaitienės meilė didžiuliams stiklobetoniniams monstrams paveldo teritorijoje neblėsta ir dabar jau perkeliama į Palangą. Bet kodėl valstybės tarnautoja pakišinėja ministrą? Tegu pati pasirašo ir tegul pati atsako už įstatymo pažeidimą.

Konservatorius N.Puteikis neklauso ministro R.Vilkaičio

Balsas.lt 2009.10.01 10:32

N. Puteikis neklauso ministro

Giedrė NORVILAITĖ VE 2009 10 01 d.

Gydyklas ir SPA centrą Palangoje statyti ketinantys verslininkai pateko į kuriozinę situaciją - Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjo Naglio Puteikio pasipriešinimo nenumaldo netgi kultūros ministro raštas, leidžiantis verslininkų planams pajudėti iš mirties taško.

Kompleksą, kuriame gydymo bei pramogų tikslams būtų naudojamas mineralinis vanduo, bendrovė "Baltijos aktima" planuoja jau ne vienerius metus. Sezoniškumo problemą spręsti padėsiančios gydyklos būtų didžiausias tokio pobūdžio objektas trijose Baltijos šalyse.

Tam, kad šis objektas atsirastų J. Basanavičiaus gatvėje, reikalinga Palangos miesto centrinės dalies specialiojo paminklosauginio plano korektūra. Būtent ties šia vieta verslininkai ir "įstrigo": paveldosaugininkai įsitikinę, kad tik jie gali būti šio plano pakeitimo organizatoriai, tačiau tą patį apie save galvoja ir kurorto savivaldybė.

Ieškodami išeities iš susidariusios situacijos tiek "Baltijos aktima", tiek Palangos savivaldybės administracijos direktorius Valerijus Kuznecovas kreipėsi į kultūros ministrą Remigijų Vilkaitį.

Ministro atsakymas verslininkams suteikė vilčių: nurodyta, jog specialiojo plano pakeitimų organizatorius turėtų būti būtent savivaldybė. Ši institucija buvo dokumento rengėja, be to, valstybės saugoma kultūros vertybe Palangos centrinė dalis tapo jau galiojant specialiajam planui. Įstatymai apribojimų tam pačiam organizatoriui rengti specialiojo plano pakeitimus nenumatantys.

"Ne tokį patį tekstą gavome, bet mintis ta pati", - patvirtino kurorto savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Svajūnas Bradūnas.

"Aš "apšalęs"

Nepaisant to, trečiadienį kurorte posėdžiavusi Nuolatinė statybos komisija sprendimo dėl Specialiojo paminklosauginio plano korektūros žemės sklypuose J. Basanavičiaus g. 46A ir 48 taip ir nepriėmė - KPD Klaipėdos teritorinis padalinys atsisakė padėti savo parašą.

"Mūsų sprendimas bus aiškus - "nederinti", nes KPD parašas mums yra privalomas, o jie, nepaisant ministro rašto, atkakliai laikosi savo pozicijos", - komisijos vardu sakė S. Bradūnas.

"Baltijos aktima" vadovas Henrikas Petrauskas tokią situaciją vertina vienareikšmiškai: "Aš "apšalęs."

Pasak verslininko, po komisijos posėdžio jis paskambinęs į Kultūros ministeriją išsiaiškinti, kaip įmanomas toks dalykas, kad KPD, būdamas įstaiga prie Kultūros ministerijos, jos nepaiso.

"Kokių žingsnių imsimės toliau? Apskųsime ministerijai. Tai - su tarnybine etika susijęs dalykas: kai kurios asmenybės piktnaudžiauja tarnybine padėtimi, savivaliauja ir nepaiso įstatymų", - piktinosi H. Petrauskas.

"Ir man juokinga"

N. Puteikio teigimu, prieš trejus metus jis buvęs tokios pačios nuomonės, kaip šiandien R. Vilkaitis. Manydamas, kad specialiojo plano keitimą gali organizuoti savivaldybė, o sąlygas turi išduoti KPD Klaipėdos teritorinis padalinys, N. Puteikis jas ir išdavęs.

"Tuometinis kultūros ministras Jonas Jučas davė nurodymą tai stabdyti. KPD buvo sudaryta komisija, kuri išanalizavo situaciją ir nustatė - Palangos istorinė dalis paskelbta saugoma kultūros ministro įsakymu ir tai yra valstybinis, o ne savivaldybės lygmuo. Ką nors keisti galima tik valstybiniu lygmeniu", - aiškino N. Puteikis.

Paveldosaugininko teigimu, jo vadovas yra KPD direktorius, o direktoriaus įsakymu sudarytos komisijos išvadų privalu laikytis pagal pareigybinę instrukciją.

"Kaip žmogui šita situacija man kelia šypseną. Vienas ministras sakė taip, kitas - kitaip", - prisipažino N. Puteikis.

Vedėjas taip pat patikino, jog kurorto valdžios užsispyrimas jam keliąs nuostabą.

"Kreipkitės į KPD dėl specialiojo plano pakeitimo ir pagrįskite, kurias vietas ir kodėl norite keisti. Gyvenimas nestovi vietoje, neabejoju, kad specialusis planas bus koreguojamas - ar dėl "Baltijos aktimos", ar ne dėl jos", - sakė jis.

N. Puteikis taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad net ir atsakius į klausimą, kas vis dėlto turėtų būti specialiojo plano korektūrų organizatorius, verslininkų norai nebūtinai bus patenkinti ir J. Basanavičiaus gatvėje nebūtinai atsiras būtent toks objektas, kokio jie čia pageidaujantys.

"Kalbant iš esmės, manau, kad "Baltijos aktimos" apetitai per dideli. Jeigu specialiojo plano korektūra bus leista, KPD nesutiks, kad tokioje vietoje būtų tokie pastatai. Tokius kompleksus reikėtų statyti ne istoriniame centre. Mineralinis vanduo toje vietoje? Jį galima atsivesti vamzdžiais", - sakė N. Puteikis.

Komentarų nėra: