2009-10-09

Išlaidų skandalas išvertė iš posto Airijos parlamento pirmininką

N.P.: Anglijoje jau nuvirto, Airijoje tuoj nuvirs seimų pirmininkai. Nuvirs, tiksliau nuvers politikai, nes bijo žmonių pasmerkimo. Mūsų politikai nelabai bijo, ką rodo seime per visas  frakcijas prasiautusi olimpiada „kas išsinuomos prabangesnį automobilį".

Bet panašu, kad tai laikina, ypač turint omeny Drąsiaus Kedžio mažametės dukros patekimo pedofilijon istoriją, kuri atskleidžia senai vieša paslaptimi buvusį faktą, kad Lietuvoje iš esmės neveikia jokia teisingumą užtikrinanti institucija.

Kas bandė ieškoti savo ar kitų teisių apgynimo bet kokioje valstybės įstaigoje, ne tik teisme ar prokuratūroje, tą puikiausiai žino.

Anglai ir airiai supuvusias valstybės politikų grandis rauna iškart. Mes kol  kas dar ne. Bet spėju, kad labai greitai viešumon pradės patekti ne tik seimo prabangių automobilių nuomojimo už mokesčių mokėtojų pinigus istorijos, bet ir žymiai rimtesni faktai apie biudžeto švaistymus ir grobstymus. Kurie sukrės visuomenę labiau ir privers godumo apakintus politikus arba prablaivėti, arba nueiti nuo politinio gyvenimo scenos, užleidžiant vietas viešąjį interesą ginantiems piliečiams.

Buvo ragintas trauktis „Klaipėda" 2009 10 07

J.O'Donoghue, kuris nuo 2007 metų birželio, kai tapo parlamento pirmininku, užsienio kelionėms išleido maždaug 90 tūkst. eurų (310 tūkst. litų), anksčiau antradienį prašymo atsistatydinti sulaukė iš dviejų pagrindinių opozicinių partijų.

Būdamas turizmo ministras, 2002-2007 metais, J.O'Donoghue taip pat išleido daugiau kaip pusę milijono eurų kelionėms. Trečiadienį jis turėjo pateikti detalų atsakymą vienam parlamento komitetui, bet vietoje to kitą savaitę padarys pareiškimą parlamente.

Parlamento atstovas sakė, jog tai pirmas kartas, kai pirmininkas pasisiūlė oficialiai atsistatydinti.

"Sakau tai apgailestaudamas, bet manau, kad jūsų pozicija nebėra tvirta. Galvoju, kad jūs arba turite atsistatydinti, arba ... turėsite būti pašalintas iš posto", - sakė E.Gilmore'as, kuris tą "ekstravagancijos modelį" pavadino nepriimtinu.

Nakvojo prabangiame viešbutyje

Premjeras sakė, kad J.O'Donoghue reikalą turėtų ištirti parlamento komisija, kuri kontroliuoja įstatymų leidėjų išlaidas ir jiems skiriamas priemokas ir kurios pirmininku yra pats į skandalą įsivėlęs parlamento vadovas.

"Pareikšdamas apie savo ketinimą atsistatydinti iš parlamento žemųjų rūmų pirmininko posto, Johnas O'Donoghue veikė vadovaudamasis geriausiais parlamento ir šio posto interesais", - vėliau savo pareiškime nurodė B.Cowenas.

Pastarosiomis savaitėmis žiniasklaida paviešino daug šokiruojančių detalių apie J.O'Donoghue išlaidas jam einant ministro pareigas, įskaitant faktus, kad Hitrou oro uoste iš vieno terminalo į kitą jis buvo vežamas limuzinu, o viešėdamas Paryžiuje apsistojo viešbutyje, kuriame nakvynė kainuoja tūkstantį eurų.

Dar didesnę kontroversiją sukėlė parlamento pirmininko sprendimas savo biure įdarbinti dešimt žmonių, nors jo pirmtakas turėjo tik tris darbuotojus, o vieno iš J.O'Donoghue politinių patarėjų metinė alga, pranešama, siekė 100 tūkst. eurų.

Žirgų lenktynes Airijoje prižiūrinti institucija dar padidino spaudimą skandalo epicentre atsidūrusiam parlamento pirmininkui, šią savaitę paviešinusi informaciją apie daugiau nei 20 tūkst. eurų, kurie buvo išleisti J.O'Donoghue lankantis žirgų lenktynių šventėse Melburne, Eintryje ir Čeltname.

Anksčiau dėl parlamentarų išlaidų skandalo Didžiojoje Britanijoje buvo priverstas atsistatydinti Bendruomenių Rūmų pirmininkas. Dėl šio kaimyninę šalį sudrebinusio skandalo bei dėl rekordiškai mažo pačios Airijos vyriausybės populiarumo airių politikai ėmė itin jautriai reaguoti į kritiką dėl jų atlyginimų ir išlaidų.

Komentarų nėra: